Na vratima zavoda svakog dana se pojavi 37 novih osoba

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku, u prošloj godini se svakog dana na vratima zavoda za zapošljavanje u BiH pojavljivalo novih 37 osoba čija su se imena dodavala već postojećem popisu koji se na kraju godine zaustavio na broju 535.672 osobe.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku, u prošloj godini se svakog dana na vratima zavoda za zapošljavanje u BiH pojavljivalo novih 37 osoba čija su se imena dodavala već postojećem popisu koji se na kraju godine zaustavio na broju 535.672 osobe.

Ali, tu nije kraj, loš poslovni ambijent u BiH samo jedan je od uzroka što je i tokom prva tri mjeseca ove godine zabilježen porast nezaposlenosti. Lista se svakodnevno širi i iz Udruženja nezaposlenih u BiH tvrde kako je danas bez posla oko 560.000 ljudi. Dok se s evidencija odjavi oko 20.000 ljudi, a prijavi novih 50.000 osoba, piše Večernji list.

Tri karakteristike

Za razliku od listi čekanja u ostatku svijeta, bosanskohercegovačku listu karakteriziraju tri nevjerovatne osobine: u armiji građana koji u BiH traže posao ima i onih koji su na evidenciji i po 20 godina, mladi ljudi čine više od trećine svih nezaposlenih u BiH, a primjetno je kako je na popisima nezaposlenih sve više i onih s fakultetskom diplomom, magisterijem i doktoratom.

Evidencije pokazuju kako je danas 75.000 građana BiH nezaposleno već deset ili više godina. Jedna sugovornica tvrdi da je na zavodu 31 godinu, a da je za više od tri desetljeća niko nije ni pozvao na razgovor u vezi posla, a kamoli ponudio posao. Naravno, ona je svakih 60 dana dolazila na zavod kako bi se prijavila, jer bi u protivnom bila brisana iz evidencije.

BiH bilježi rekordnu nezaposlenost osoba mlađih od 30 godina, i to čak 60 posto! Mnogo mladih napušta zemlju u potrazi za poslom, a najviše idu u razvijenije zemlje Evrope. Ne biraju posao – rade na prekookeanskim brodovima, u zrakoplovnim kompanijama, kao zavarivači, građevinari…

Isto tako, primjetno je kako je na popisima nezaposlenih sve više i onih s fakultetskom diplomom, magisterijem i doktoratom. U BiH je u decembru 2013. registrirano 39.547 nezaposlenih osoba s visokom školskom spremom, podaci su Agencije za statistiku BiH. U ovu brojku su uključeni i doktori nauka i magistri. Samo tokom prošle godine njihov broj povećan je za šest hiljada osoba.

Sve više s diplomom

Dok je na kraju jula 2012. godine među nezaposlenima bilo 32.265 osoba s visokim obrazovanjem, do kraja jula prošle godine taj se broj povećao za 6569, na 38.834 nezaposlenih visoko obrazovanih građana kojima očigledno ni univerzitetska diploma nije dovoljna da nađu posao.

Dodatan razlog za zabrinutost je da broj nezaposlenih sa univerzitetskom diplomom raste sve brže. Udio ženske populacije u registriranim nezaposlenim osobama iznosi 50,5%, a stopa nezaposlenosti dostiže rekordnih 44,5%.

(vecernji.ba)