Na Univerzitetu u Banjaluci uskoro nastava na ruskom jeziku

U saopštenju se navodi da je planirana i uzajamna razmjena nastavnika i istraživača.


unibl
Foto: Nezavisne novine

Sporazum o saradnji između Univerziteta u Banjaluci i Državnog pedagoškog univerziteta “Lav Tolstoj” iz Tule kojim je predviđeno otvaranje odjeljenja Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavanje ruskog jezika, danas su potpisali rektori dvije visokoškolske ustanove Radoslav Gajanin i Konstantin Podrezov.

Iz banjalučkog Univerziteta je saopšteno da je kroz Odjeljenje budućeg Centra planirana saradnja u organizaciji obrazovnih programa, kurseva i polaganja zvaničnih kurseva ruskog jezika, te zajednička organizacija seminara, radionica i konferencija, piše Banjaluka.com.

U saopštenju se navodi da je planirana i uzajamna razmjena nastavnika i istraživača, te zajednički rad na polju izdavačke djelatnosti. Rektori su naveli da će se u skladu sa Sporazumom dodatno jačati saradnja na svim poljima između dva univerziteta.

Navedeni ruski Državni pedagoški univerzitet osnovan je 1938. i ima 7.500 studenata koji studiraju na 10 fakulteta, a potpisivanju Sporazuma u Rektoratu Univerziteta u Banjaluci prisustvovali su prorektor za nastavu i studentska pitanja Milica Balaban, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić, prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju Filološkog fakulteta Zorana Kovačević, te predstavnici Ambasade Rusije u BiH.

Centar za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavanje ruskog jezika osnovao je 15. marta ove godine Državni pedagoški univerzitet “Lav Tolstoj” u okviru međunarodnog projekta Ministarstva prosvjete Ruske Federacije.