Na donatorskoj večeri Fondacije Bosana u SAD-u prikupljeno više od 75.000 dolara za bh. studente

7. marta je u Los Angelesu održana donatorska večer Fondacije Bosana, na kojoj je, u svrhu stipendiranja studenata u BiH, prikupljeno preko 75.000 dolara.


Uz izuzetno uspješnu 2019. godinu, Fondacija je premašila ukupnu cifru od milion dolara prikupljenih donacija u toku jedanaest godina svog postojanja.

Advertisements

Godišnjem donatorskom okupljanju u Los Angeles-u prisustvovalo je blizu 200 gostiju. O značaju Fondacije, kao i njenim programima saradnje sa Američkom ambasadom u BiH, govorio je Ambasador SAD u BiH, Eric Nelson.

U programu su učestovavali operna pjevačica Vedrana Kalas uz pratnju Željka Marašovića, Zana Messia & Midnight Mission Band-a. Na afterpartiju goste je zabavljala Dj Valida.

Održana je panel diskusija sa pet Bosanki i Hercegovki: Sanja Kulenović, Majla Čusto, Marsela Pećanac, Mahira Tanović i Đenita Pašić koje su svoje karijere ostvarile u Americi, i koje su govorile o važnosti visokog obrazovanja, kao i položaju i ulozi žene u njihovim profesijama.

Panel je vodila naša uspješna režiserka Sabina Vajraca.

Tradicionalna “DoGooder” nagrada je ove godine dodijeljena Đeniti Pašić, za njen dugogodišnji rad i doprinos Fondaciji kao i Bosni i Hercegovini kroz njen angažman u BHAAAS.

Od svog osnivanja, “Bosana” je omogućila stipendije za preko sto bosansko-hercegovačkih studenata iz cijele BIH, kao i programe njihovog profesionalnog razvoja, u vidu pohađanja konferencija i seminara, te mentorskih programa i obuka.

Advertisements

Svake godine, deset to petnaest novih studenata imaju priliku postati “Bosanini” studenti i time proširiti mogućnosti svog obrazovanja i profesionalnog napretka.

Od ove godine, “Bosana” bilježi još jedan značajan uspjeh: bivša stipendistica “Bosane”, Lejla Mušanović, je prvi stalni uposlenik Fondacije, u kojoj je rad inače baziran isključivo na volontiranju.

Lejla Mušanović i Matea Jevrić, bivše Bosana stipendistkinje su bile prisutne na ovogodišnjem eventu i obratile se gostima u ime svih Bosana studenata.

Kao i svake godine, sponzori su pokrili sve troškove vezane za sam događaj kako bi 100 posto donacija išle direktno za stipendiranje mladih u BIH.

Ove godine sponzori eventa su bili: Authority Partners, Catholic Travel Center i Corigin.

Na samom eventu, promovisana je i knjiga koju je napisao jedan od Bosana studenata, Benjamin Avdić zajedno sa kolegicom Lamom Teletović „Heroj bez plašta“.

To je ilustrovana knjiga za djecu sa audiozapisima čiji su glavni likovi – djeca sa invaliditetom prikazani kao superheroji koji imaju skrivene supermoći.