Mulitikulturalnost u BiH: “Različiti, a isti”

Da je bitno širiti mir i toleranciju, pokazali su i mladi ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine. 15 učesnika u razdoblju od 15 do 18 godina je u periodu 26.04-28.04. 2013. godine u Hostelu City Centar u Sarajevu interaktivno učestvovalo u trodnevnom seminaru "Različiti a isti".


Mladi na trodnevnom seminaru u Sarajevu
Mladi na trodnevnom seminaru u Sarajevu

Da je bitno širiti mir i toleranciju, pokazali su i mladi ljudi  iz cijele Bosne i Hercegovine. 15 učesnika u razdoblju od 15 do 18 godina je u periodu 26.04-28.04. 2013. godine u Hostelu City Centar u Sarajevu interaktivno učestvovalo u trodnevnom seminaru “Različiti a isti”.

Mladi na trodnevnom seminaru u Sarajevu
Mladi na trodnevnom seminaru u Sarajevu

Tema seminara bila je multikulturalnost u Bosni i Hercegovini i predstavlja dio projekta: “Dugoročni kurs o interetničkoj saradnji i toleranciji” koju sprovodi Omladinski klub “Pod istim suncem” iz Jablanice.

Zahvaljujući  sredstvima Ambasade SAD u BiH pokriveni su troškovi ovog seminara čiji je osnovni cilj bio razbijanje predrasuda i negativnih razmišljanja u pogledu različitih nacionalnosti.

– Svakako da su učesnici ovog projekta osobe koje ne pristaju na nacionalizam. Ali suština leži u tome da se ovdje nalaze mlade osobe iz većeg dijela BiH, koje će nakon usvojenog znanja na seminaru, djelovati u svojoj lokalnoj zajednici, a samim tim ispunjava se i misija projekta, izjavila je za STUDOMAT.ba Selma Čelik, programski koordinator.

Trodnevni seminar sastojao se iz različitih aktivnosti, teorijskog i primijenjenog rada. Ali, ovo svakako nije kraj programa. Problem nacionalizma u BiH nažalost još uvijek zauzima značajno mjesto, stoga ovu priču treba što više potencirati i masovno raditi na njoj, upravo na ovakvim projektima koji se nalaze u rukama mladih ljudi, poruka je učesnika seminara.

Na mladima država ostaje – ambiciozni i svjesni mladi se nadaju da će uspjeti u svojoj misiji, jednoglasno se slažući u tome da smo svi RAZLIČITI i svi ISTI.

(STUDOMAT.ba)