Muči vas pitanje: Kako sam pogriješio/la pri izboru fakulteta?

Da li sam pogriješio/la fakultet? – pitanje je s kojim se moramo susresti prije ili kasnije. Budite iskreni kada budete odgovarali na ovo pitanje.


raskrsnica

Tokom studija većina studenata se bar jednom susretne s ovom pomisli, da li sam napravio/la pravi izbor. Prije ili kasnije ovakva sumnja javlja se kod svakog drugog studenta pri susretu s prvim većim i značajnijim problemom, piše studentskizivot.com.

Ne treba da vas čudi to što imate iznenadne nedoumice kada je riječ o izboru fakulteta koji pohađate, iako ste tokom upisa bili više nego sigurni da je to upravo ono što želite. Sasvim je uobičajeno da proživite fazu preispitivanja sopstvene odluke o izboru fakulteta i profesije.

Završetak srednje škole predstavlja veliku prekretnicu u životu, a odabir pravog fakulteta jednu od najtežih životnih odluka. Izbor se ne odnosi samo na ono što ćete studirati narednih nekoliko godina, već na zanimanje kojim ćete se baviti cijelog života. Zbog toga je od velike važnosti da dobro preispitate sebe, svoje sposobnosti i interesovanja, kako biste sa što više samopouzdanja započeli pripremanje za ovaj period.

Istraživanja pokazuju da tek svaki peti čovjek uživa baveći se zanimanjem koje je odabrao. Jedan od razloga koji vodi ovako poražavajućoj statistici jeste i pogrešan izbor fakulteta. Upis na neadekvatan fakultet ima za posljedicu nezavršavanje studija na vrijeme, prekid školovanja, mijenjanje više fakulteta, odsustvo motivacije za učenje, studiranje duže nego što bi trebalo. Sve to ne samo da izaziva veliko nezadovoljstvo i loše psihičko stanje, već ima uticaja i na fizičko zdravlje.

Kako ste vi donijeli odluku koji fakultet ćete upisati?

Ukoliko ste se vodili nekim od sljedećih kriterija, nemojte se iznenaditi ukoliko shvatite da ste ipak pogriješili pri upisu fakulteta.

Moji roditelji su željeli da studiram…

Činjenica je da u ovom periodu kada možda još uvijek niste dovoljno spremni da razmišljate o važnim životnim pitanjima roditelji treba da vam budu najveća podrška i neko čiji savjet najprije treba da poslušate. Međutim, veoma često se dešava da roditelji savjetuju djecu vođeni svojim neostvarenim ambicijama i željama, koje nisu u skladu sa vašim sposobnostima. Nemojte slijediti tuđe snove i ne dozvolite da vas stavovi drugih pokolebaju u vašem izboru. Niko umjesto vas ne može odlučiti šta će biti vaš životni poziv, vaša interesovanja su najvažnija.

“Osveta” roditeljima

Ovo je sasvim suprotan razlog od prethodnog. Ukoliko roditelji insistiraju na određenom fakultetu, a vi želite da im se suprotstavite postoji sigurno bolje rješenje od toga da upišete fakultet na kojem vaši roditelji apsolutno ne žele da vas vide. Rješenje nikada nije „tjerati inat“ roditeljima, na taj način samo sebi možete napraviti problem i upisati fakultet koji vas apsolutno ne interesuje i koji ne možete da završite. Ponekad roditelji mogu biti u pravu, poznaju vas vrlo dobro i znaju koja su vaša interesovanja i afiniteti. Nikada nemojte birati – ili ne birati – fakultet iz inata. Bićete na dobrom putu da se kajete.

Nastavljam porodičnu tradiciju

Ovo je česta greška pri izboru fakulteta. Niste sigurni šta želite da studirate, upisaćete isti fakultet kao i vaši roditelji ili brat ili sestra i nastaviti porodičnu tradiciju. Ne postoji ništa loše u tome, šta više možete biti i u prednosti budući da ste već dobro upoznati sa materijom i poslom koji vas očekuje. Pa ipak treba biti pažljiv ukoliko se vodite ovim pravilom, preispitajte ovu odluku i budite sigurni da stvarno to želite.

“Gdje svi – tu i ja”

Ma koliko da vam je teško da otkrijete šta je ono čemu biste mogli da posvetite ostatak svog života, nikada se nemojte voditi onim što upisuje vaše društvo ili većina vršnjaka. Iako ste u ovom periodu spremni da žrtvujete svoje želje radi prijateljstva, upis na različite fakultete neće uticati da prekinete druženje. Veliku grešku ćete napraviti i ukoliko zbog neodlučnosti upišete nešto što upisuje veliki broj studenata, ne razmišljajući da li je to ono što vas zaista ineteresuje. Prije ili kasnije, naići ćete na problem.

Biram fakultet koji je lak

Iako vam je možda životni moto da idete „linijom manjeg otpora“, napravite izuzetak kada je u pitanju donošenje ovakvih odluka. Težina fakulteta je subjektivna stvar, nemojte se oslanjati na tuđa iskustva i mjerila. Ono što je nekome lako, vama može biti teško, i obratno. U svakom slučaju, fakultete ne treba da dijelite prema težini već po sferi interesovanja, a ukoliko odaberete ono što vas zanima, sigurno je da će vam ići lako i sa zadovoljstvom.

Upisujem težak fakultet

Postoji i onaj broj studenata koji se odlučuje za određeni fakultet zbog reputacije istog da ga je jako teško upisati, studirati, završiti. Odlučuju se da ga upišu zato što im buduće zvanje dobro zvuči, a zanimanje je društveno poželjno i priznato. Ali, da li je vrijedno da žrtvujete svoju sreću zarad impresioniranja rodbine i prijatelja? Provjerite da li je ovo i vaš motiv i nemojte težiti zadovoljavanju drugih na svoj račun.

Biram fakultet koji mi je u blizini

Ukoliko u svom gradu nemate veliki izbor fakulteta, to nije razlog da se opredijelite za nešto što vas ne zanima. Kada odlučite šta ćete studirati, dobro preispitajte svoju okolinu, veće gradove u blizini i njihovu ponudu kada je obrazovanje u pitanju. Sagledajte sve uslove i sopstvene resurse, pa razmotrite da li ćete putovati do fakulteta ili ćete morati da se preselite. Uvijek imate mnogo veći izbor mogućnosti nego što vam se to trenutno čini.

Upisujem isključivo onaj fakultet koji će mi donijeti dobru zaradu

Mogućnost pronalaska posla i isplativost određenog zanimanja jeste važna stavka na koju treba da obratite pažnju kada birate koji ćete fakultet upisati. Međutim, nikada vam ovo ne smije biti glavni motiv. Ne smijete se voditi samo materijalnim ciljevima jer u tom slučaju rizikujete da postanete dio većine ljudi koji su nezadovoljni svojim poslom.

Na kraju, nemojte se previše brinuti. Iako ste prinuđeni da napravite jednu od najvažnijih odluka u životu, nije sve toliko od sudbinske važnosti. Ukoliko shvatite da ste pogriješili pri izboru fakulteta, nikada nije kasno da upišete nešto drugo. Najbitnije je da otkrijete šta je ono što zaista volite i svu svoju energiju usmjerite ka tome.