Muči vas pamćenje? Posegnite za začinima koji ga obnavljaju

Užurbani način života, stres i godine nepovoljno utječu na pamćenje, ali doskočiti im možete većim unosom začin


A wide selection of spices on the market in Dubai
Ilustracija: Envato

Oni su bogati antioksidansima koji poboljšavaju rad moždanih vijuga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u svako jelo. Jedan od njih je i origano, omiljeni začin za pizzu.

Kurkuma

Ovaj je začin ključan saveznik zdravih moždanih ćelija koji pomaže u njihovoj obnovi. Antioksidansi u kurkumi stimuliraju matične stanice mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone te imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili pak moždanog udara.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ovaj začin sprječava nakupljanje plaka u žilama i omogućuje bolji protok kisika u mozgu.

Cimet

Osim što povećava dotok kisika u mozak, cimet smanjuje razinu šećera u krvi. Ovaj je začin bogat vitaminom B koji poboljšava rad moždanih vijuga. Studije su pokazale da ljudi su koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.

Bosiljak

On otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje te briše negativne posljedice stresa. Time se smanjuje rizik od slabljenja imuniteta, a samim time i od kognitivnih problema, piše 24sata.hr.

Kadulja

Ovaj začin slično kao i cimet poboljšava pamćenje i koncentraciju, osobito kod starijih ljudi. Kadulja sprečava nestajanje acetilkolina, supstance koja se povezuju pamćenjem i pozornošću.

Đumbir

On drastično smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu smanjiti sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava staranje.

Tajlandska studija na ženama u dobi od 50 do 60 godina koje su redovito uzimale đumbir tijekom šest mjeseci potvrdila je da su se njihove kognitivne funkcije i pamćenje izrazito poboljšale.