Mozgalica: Šta zatvorenici trebaju učiniti kako bi se spasili?

Kažu da je ova zagonetka dio testiranja za posao u Googleu. Možete li je riješiti?


zatvorenici

Zagonetka pred vama postala je popularna nakon što se pročulo kako je riječ o jednom o zadataka koje treba uspješno savladati ako želite postati zaposlenik Googlea.

Naime, ova mozgalica je nastala u saradnji ekspertnog tima sastavljenog od stručnjaka s Oxforda, Kanadskog Instituta za napredna istraživanja i Google DeepMinda, prenosi Radiosarajevo.ba.

Njezini autori tvrde kako ona može vrlo jednostavno riješiti probleme u komunikaciji u kolektivu jedne kompanije. Nazvana je ‘100 šešira’, a glasi ovako:

 – Sto zatvorenika stoji u liniji, jedan iza drugog i svaki nosi crveni ili plavi šešir. Zatvorenici ne znaju koja je boja šešira koju nose, kao ni koja je boja šešira onih koji stoje iza njih.

Poznata im je samo boja šešira osoba koje se nalaze ispred njih. Zatvorski čuvar kreće od kraja reda i pita svakog zatvorenika koje mu je boje mu šešir. Ako pogodi, bit će pomilovan, a ako pogriješi, bit će pogubljen. Prije ispitivanja čuvara, zatvorenicima je dozvoljeno da zajedno kreiraju plan i strategiju koja će po njih imati najbolji rezultat.

Umjetna inteligencija je također rješavala ovu zagonetku, a uspjela je načiniti strategiju kojom je oslobodila 99 zatvorenika, dok je jedan imao 50 posto šanse preživjeti.

Šta vi mislite da zatvorenici trebaju učiniti kako bi se spasili?

Rješenje pogledajte na narednoj stranici…