Možete li riješiti ovaj viralni matematički problem?

Spremni za matematičku mozgalicu? Naoštrite olovke i um!


matematicka mozgalica 1200x630 1

Otključajte snagu vašeg mozga!

Ako ste mislili da su samo trbušnjaci i bicepsi pokazatelji dobre kondicije, vrijeme je da se zamislite! Vaš mozak je, zapravo, najkompleksniji “mišić” u vašem tijelu i zaslužuje jednaku pažnju kao i ostali dijelovi vas. Baš kao što hodate, trčite ili dižete tegove da biste ostali u formi, vaš mozak traži svoju vrstu teretane.

Korisne strane zagonetki i mozgalica

Rješavanje mozgalica i zagonetki ne donosi samo osjećaj postignuća i zabave, već ima i mnoge prednosti. One jačaju veze između moždanih ćelija, što pomaže u unapređenju memorije. Logičke igre treniraju vaš mozak da sagleda različite pristupe rješavanju problema. I naravno, vizualne zagonetke će dati dobar trening vašim očnim mišićima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Danas smo za vas pripremili jednu izazovnu matematičku mozgalicu koja će vas, osim što će zabaviti, i podstaći da aktivirate sive ćelije. Spremni? Pa, hajde da počnemo!

Viralni matematički problem

Ovaj naizgled jednostavan matematički problem postao je viralan u Japanu nakon što je studija pokazala da je samo 60% osoba u dvadesetim godinama bilo u mogućnosti izračunati tačan odgovor, što je pad s 90% u odnosu na 1980-e godine.

Naravno, ključ je u redoslijedu operacija.

  1. Zagrade
  2. Eksponenti
  3. Množenje i dijeljenje (s lijeva na desno)
  4. Sabiranje i oduzimanje (s lijeva na desno)

matematicka mozgalica 1200x630 1

Rješenje pogledajte na sljedećoj stranici.