Možete li riješiti ovaj viralni matematički problem?

Spremni za matematičku mozgalicu? Naoštrite olovke i um!


matematicka mozgalica 1200x630 1

Otključajte snagu vašeg mozga!

Ako ste mislili da su samo trbušnjaci i bicepsi pokazatelji dobre kondicije, vrijeme je da se zamislite! Vaš mozak je, zapravo, najkompleksniji “mišić” u vašem tijelu i zaslužuje jednaku pažnju kao i ostali dijelovi vas. Baš kao što hodate, trčite ili dižete tegove da biste ostali u formi, vaš mozak traži svoju vrstu teretane.

Korisne strane zagonetki i mozgalica

Rješavanje mozgalica i zagonetki ne donosi samo osjećaj postignuća i zabave, već ima i mnoge prednosti. One jačaju veze između moždanih ćelija, što pomaže u unapređenju memorije. Logičke igre treniraju vaš mozak da sagleda različite pristupe rješavanju problema. I naravno, vizualne zagonetke će dati dobar trening vašim očnim mišićima.

Danas smo za vas pripremili jednu izazovnu matematičku mozgalicu koja će vas, osim što će zabaviti, i podstaći da aktivirate sive ćelije. Spremni? Pa, hajde da počnemo!

Viralni matematički problem

Ovaj naizgled jednostavan matematički problem postao je viralan u Japanu nakon što je studija pokazala da je samo 60% osoba u dvadesetim godinama bilo u mogućnosti izračunati tačan odgovor, što je pad s 90% u odnosu na 1980-e godine.

Naravno, ključ je u redoslijedu operacija.

  1. Zagrade
  2. Eksponenti
  3. Množenje i dijeljenje (s lijeva na desno)
  4. Sabiranje i oduzimanje (s lijeva na desno)

matematicka mozgalica 1200x630 1

Da li ste uspjeli riješiti mozgalicu?

Da li ste uspjeli razotkriti tajnu iza mozgalice koju smo vam predstavili? Mozgalice su fantastičan način za treniranje uma, razvijanje logičkog razmišljanja i unapređenje vještina rješavanja problema. Prije nego što otkrijemo rješenje, želimo vas ohrabriti da još jednom razmotrite izazov i pokušate pronaći odgovor. Razmislite o različitim strategijama i pristupima koji bi mogli biti ključ za rješavanje.

Ako ste već pokušali i mislite da ste pronašli rješenje, ili ako ste jednostavno znatiželjni i želite saznati odgovor, spremite se! Rješenje ovog intrigantnog zadatka možete otkriti u nastavku članka. Bez obzira da li ste mozgalicu riješili sami ili vam je bila potrebna mala pomoć, nadamo se da ste uživali u ovom mentalnom izazovu i da ste spremni za sljedeći!

Rješenje pogledajte na narednoj stranici…