Mostarski studenti razvijaju strategiju internacionalizacije za bh. izvoznike

Sredinom juna, studenti će poslovnim partnerima (naručiocima projekata) i široj javnosti prezentirati svoje međunarodne marketing projekte.


Ekonomski fakultet

Studenti završne godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru kreiraju međunarodne marketing planove za domaće izvoznike, firme partnere Univerziteta, kako bi iste učinile konkurentnijim i spremnijim za zahtjevne i visokorizične penetracije na međunarodna tržišta.

Izbor strategije nastupa na međunarodna tržišta praćen optimalnom kombinacijom elemenata marketing miksa, zasnivaju na analizama baza podataka i izvještaja svjetskih agencija/organizacija: World Economic Forum, World Bank, UNCTAD i dr., te rezultatima primarnih izviđajnih, deskriptivnih i kauzalnih istraživanja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako bi studenti dodatno obogatili znanja i vještine, te se spremnije upustili u kreiranje marketing programa domaćih kompanija za međunarodna, regionalna i policentrična tržišta, nastavno osoblje na predmetu Međunarodni marketing, u okviru redovne nastave ugostilo je stručnjaka iz prakse, Margitu Čotić, CAO menadžera hercegovačkog izvoznika, kompanije Portal d.o.o.

Razgovaralo se o političko-pravnim, ekonomskim i kulturološkim barijerama sa kojima se domaće kompanije suočavaju prilikom penetracije na međunarodna tržišta, spoljnotrgovinskim i carinskim politikama, te o potrebama adaptacije proizvodnih, cjenovnih, promotivnih i distributivnih politika u okviru marketing programa.

 – Bilo je zadovoljstvo poslušati priču o uspjehu firme Portal d.o.o. koja je podijelila sa nama svoje iskustvo te obogatila naše znanje o međunarodnom poslovanju. Kao studenti, željni smo novih priča koje nam Fakultet na jedan zanimljiv način pruža, te se nadamo da ćemo i mi jednoga dana ispričati svoju, kazala je Nejra Čajdin, studentica IV godine Ekonomskog fakulteta.

 – Impresivno je bilo čuti priču o uspješnom bosanskohercegovačkom biznisu, koji nije usmjeren na domaće tržište. Zanimljiv prikaz kako se stvari odvijaju u stvarnom biznisu, sa kojim se preprekama i olakšicama susreću gotovo svakodnevno. Svakako, vrlo korisno predavanje i nadamo se da će ih biti još u skorije vrijeme, izjavila je Ajla Livnjak, studentica IV godine Ekonomskog fakulteta, piše Novasloboda.ba.

 – Sredinom juna, studenti će poslovnim partnerima (naručiocima projekata) i široj javnosti prezentirati svoje međunarodne marketing projekte. Iskreno se nadamo da će primjena istih unaprijediti izvozne performanse domaćih ‘igrača’ na međunarodnim tržištima, naglašavaju sa Ekonomskog fakulteta.