Mostarske studentice se pitaju: Mi se gradimo, a kada ćete vi?

Studentice Ekonomskog fakulteta, Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru odlučile su istražiti i pitati građane Mostara o ruševinama koje se nalaze u ovome gradu.


Mi se gradimo a kada cete vi

– Ruševine – asocijacija za Mostar, ako pitate njegove građane. Ljudi su ogorčeni, gube strpljenje, budući da izostaje iskorak nadležnih organa, sve ove godine, u pravcu rekonstrukcije i izgradnje jednog dijela objekata, po kojima je grad bio prepoznatljiv. Neke građevine su viskokog stepena oštećenja i prijete urušavanjem. Jesu li se gradile da bi nas danas ubijale, pitaju se građani i građanke Mostara, navode u svom projektu mostarske studentice Ana Krulj, Medina Palić, Nejla Obradović, Džejla Kalaba, Ulmihana Čilić.

Sagovornici studenticama u procesu kreiranja i implementiranja kampanje bili su slučajni prolaznici, Mostarci, djeca tog grada. Gledali su kako se nekadašnje atrakcije Mostara grade, a nažalost kako se i ruše. Pitaju se da li će doživjeti da iste zablistaju svojim starim sjajem, da se u potpunosti renoviraju, ponovo izgrade ili će nastaviti godinama da propadaju. Sa tugom i sjetom se sjećaju “nekadašnjeg” Mostara i kako je sve to izgledalo. Šalju jasne poruke vlastima, a pored sjete, osjećaju i strah za svoj život, jer iste te građevine ugrožavaju živote prolaznika obrušavajući se na njih.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

kampanja2

Studentice, mlađa generacija, upoznate sa ljepotama „nekadašnjeg“ Mostara putem istraživanja i priča roditelja, djedova, baka/nana, shvatile su ozbiljnost ove tematike i odlučile su se posvetiti istoj u smislu generisanja svog malog doprinosa u rješavanju ovog problema.

– Iako smo poslijeratna generacija, uvidjele smo ogroman problem koji naš lijepi grad Mostar ima ruševine! Objekti koji su nekada krasili ovaj grad, danas su ruševine i mrtvo slovo na papiru. Nadamo se da će vlast poslušati svoje građane, čuti jasne poruke i konkretno nešto uraditi po pitanju ruševina, kazale su studentice Ekonomskog fakulteta u Mostaru.