Mladim bh. istraživačima podijeljeno 20.000 KM nagrada: Ovo su pobjednici BH 3MT takmičenja

Završeno je četvrto izdanje 3MT takmičenja u Bosni i Hercegovini, koje je okupilo 27 studenata dodiplomskih, master i doktorskih studija.


Nagradjeni ucesnici 3MT takmicenja

Na online svečanoj ceremoniji, proglašeni su pobjednici i dodijeljene vrijedne novčane nagrade.

U kategoriji dodiplomskih istraživanja, prvu nagradu od 1.500 KM osvojila je Belmina Kerić sa Metalurško-tehnološkog fakulteta u Zenici. Esma Hadžiomeragić, Univerzitet u Zagrebu, osvojila je prvo mjesto u kategoriji master studija i nagradu od 1.500 KM. Ida Fazlić sa Univerziteta u Amsterdamu pobijedila je u kategoriji doktorskih studija i osvojila nagradu od 3.000 KM.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pobjednici su odabrani na temelju glasova stručnog žirija koji su činili više od 100 uglednih profesora bh. porijekla iz mnogih država svijeta.

Publika je imala priliku glasati za najbolje prezentacije putem YouTube platforme. Najviše glasova u kategoriji dodiplomskih studija osvojila je Iman Ahmić (Internacionalni univerzitet Burch), u kategoriji master studija Đana Selimović (Univerzitet u Sarajevu) te Ida Fazlić (Univerzitet u Amsterdamu) u kategoriji doktorskih studija.

U oblasti STEM-a je pobijedila Midheta Arnautović (Univerzitet u Zenici), u oblasti humanizma/umjetnosti i društvenih nauka Azra Kerić (Univerzitet u Ljubljani), u oblasti medicinske nauke Petar Tuka (Univerzitet u Sarajevu) te u oblasti biznisa/ekonomskih nauka Adna Omanović (Univerzitet u Sarajevu).

Ove godine su dodijeljene i nagrade od 3MT Alumni članova. Tu nagradu je osvojio Anes Osmić (Univerzitet u Klagenfurtu).

Tokom ceremonije dodijele nagrada, doktor nauka Adnan Čustović je govorio o temi “Mašinsko učenje u dječijoj astmi i atopijskim bolestima: od dijagnostičkih oznaka do temeljnih mehanizama.”

Fondacija budućnosti u BiH će nastaviti kontinuirano i u narednoj godini organizirati trominutno takmičenje i nastaviti promociju naučnih potencijala Bosne i Hercegovine.

Organizirano od Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini, ovo takmičenje trajalo je tri mjeseca. Glavni cilj bio je promovirati uspješne bosanskohercegovačke istraživače i studente iz različitih disciplina. Inicijativu su podržale organizacije i fakulteti te pokrovitelji Bosanskohercegovačko-američke akademije nauke i umjetnosti i Echo Technology Solutions te drugih kompanija koje žele unaprijediti istraživački potencijal Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnje takmičenje pružilo je studentima dodiplomskih, master i doktorskih studija priliku da pokažu prezentacijske vještine.