Mladi Nevesinjac student četiri fakulteta

Studira politologiju, pravo, italijanski, te srpski jezik i književnost. U indeksima sva četiri fakulteta banjalučkog Univerziteta su devetke i desetke. Samo su mu 23 godine, a riječ je Stevanu Salatiću iz Nevesinja.


stevan salatic

Studira politologiju, pravo, italijanski, te srpski jezik i književnost. U indeksima sva četiri fakulteta banjalučkog Univerziteta su devetke i desetke. Samo su mu 23 godine, a riječ je Stevanu Salatiću iz Nevesinja.

stevan salaticЈedna diploma, četiri indeksa, 17 certifikata, tri naučna rada i 23 godine  ima Stevan Salatić iz Nevesinja. Sada diplomirani politolog.

Studij je završio prosječnom ocjenom 9.82, a uskoro i master studij iz iste oblasti u Beogradu gdje je sve ispite položio prosječnom ocjenom 9.80. Uporedo studira pravni i filološki fakultet.

Red, rad, disciplina, odgovornost i upornost ključni su za sve ove rezultate. Slobodnog vremena gotovo da i nema. Želja mu je da se bavi naukom, a cilj – da postane univerzitetski profesor.

– Mladi, neophodno je da shvate da treba da posjeduju nešto čime će biti konkurentni na tržištu rada, da li je u pitanju formalno ili neformalno obrazovanje, treba ponuditi nešto što drugi nemaju. To je bio osnovni razlog zašto sam upisao četiri fakulteta, kaže Salatić.

Osim formalnog obrazovanja, ovaj uspješni mladić govori italijanski i engleski jezik, a iza njega su desetine certifikata, priznanja, stručnih seminara, kurseva i edukacija iz različitih oblasti. Sve stečeno znanje želi da primjeni u zemlji.

– Možda jeste istina da je u samoj državi na djelu određeni sistem negativne autoselekcije, tj. izbora kadrova, međutim mi smo ti koji ćemo za 10-20 godina voditi ovu državu i neophodno je ako ništa da ovih narednih 10 godina stičemo pozitivne prakse koji će za 10 godina iznjedriti sistem pozitivne autocenzure, rekao je Salatić.

Stevan, ali i svi studenti generacije na FPN od ove godine su dobili priliku na besplatno usavršavanje, novčanu nagradu fakulteta i mogućnost zaposlenja na novoosnovanom Institutu za društvena istraživanja, javlja RTRS.

Ovo je jedan od rijetkih fakulteta koji na ovakav način podstiče najbolje, i naglašava da se kvalitet i visoki rezultati moraju prepoznati i poštovati.

(Vijesti.ba)