Ministarstvo privrede KS i Veterinarski fakultet UNSA zaključili tri sporazuma

Zaključili tri sporazuma u ukupnom iznosu 389.000 KM.


veterinarski fakultet
Foto: UNSA

U petak, 30. juna 2023. godine Ministarstvo privrede KS i Univerzitet u Sarajevu su u skladu sa Programom utroška sredstava prikupljenih od naknada za 2023. godinu, zaključili tri sporazuma u ukupnom iznosu 389.000 KM. Na osnovu sporazuma s Univerzitetom u Sarajevu – Veterinarskim fakultetom, Ministarstvo privrede dalo je podršku za ukupno deset projekata, s posebnim osvrtom na monitoring parazitnih oboljenja životinja, istraživanja uginuća domaćih i divljnih životinja, istraživanje ispravnosti i kvaliteta prehrambenih proizvoda i na projekt jačanja dijagnostičkih kapaciteta za detekciju uzročnika pobačaja.

Dekan Veterinarskog fakulteta prof. dr. Muhamed Smajlović istakao je važnost kontinuiranog monitoringa zaraznih i parazitarnih bolesti nameće kao prioriteta, dok su sigurnost hrane i vode prioriteti koji osiguravaju stabilnost i razvoj. Edukacija interesnih grupa, farmera, veterinara, lovaca i drugih nameće se kao imperativ u promovisanju zaštite zdravlja i dobrobiti životinja, poboljšanju proizvodnih karakteristika životinja, zaštiti okoline, jačanju povjerenja i saradnji farmera i veterinarskih službi, kao i poboljšanju i unapređenju javnog veterinarskog zdravlja na području Kantona Sarajevo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ministar privrede KS gospodin Zlatko Mijatović je naglasio da je do sada implementiran niz projekata s Veterinarskim fakultetom i da je ovo nastavak dosadašnje saradnje, kako bi Kanton Sarajevo bio što sigurnije i ugodnije mjesto za život.