Milioner ni nakon 27 pokušaja nije uspio položiti prijemni ispit na fakultetu

"Mislim da je velika šteta ako ne idete na fakultet. Vaš život neće biti potpun bez visokog obrazovanja."


Student doing the test exam

Prošle sedmice je objavio da je imao 424 boda od 750 potrebnih za upis. Ove godine je prijemne ispite polagalo 13 miliona osoba, a Liang je zbog brojnih pokušaja da položi ispit privukao pažnju lokalnih medija. To pokušava od 1983. te je poručio da je razočaran ovogodišnjim rezultatom. Pita se da li će ikada uspjeti ostvariti svoj san.

Riječ je o vrlo teškom ispitu Gaokao na kojem se testira znanje iz kineskog i engleskog jezika, matematike i po izboru predmet iz grupe humanističkih nauka. Prema podacima kineske vlade, 2021. je ispit položilo 41,6 posto kandidata.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Gaokao se smatra velikom prilikom za one iz siromašnijih porodica, u zemlji u kojoj se fakultetska diploma smatra ključnom za dobijanje dobrog posla. Kako je objavio BBC, ova testiranja su centralna tačka obrazovnog sistema od 50-ih godina prošlog stoljeća, iako su bila obustavljena tokom Kulturne revolucije.

Liang je izjavio da je oduvijek sanjao da bude primljen na prestižni univerzitet i da postane intelektualac. Poslije prvog pokušaja 1983., kada je imao 16 godina, radio je različite poslove. Pokušavao je položiti ispit do 1992. kada se već smatrao prestarim za to.

Nakon što je tvornica, u kojoj je radio, otišla u stečaj također 1992., pokrenuo je vlastiti biznis i postao je uspješan biznismen. Kada je vlada ukinula starosnu granicu za Gaokao, ponovo je pokušavao položiti ispit. Neke od ispita je propuštao zbog narušenog zdravlja ili zbog toga što je na poslu bio prezauzet.

– Mislim da je velika šteta ako ne idete na fakultet. Vaš život neće biti potpun bez visokog obrazovanja, kazao je 2014. za list The Papers.

Uvjerava da je uoči ovogodišnjeg ispita 7. juna bio posvećen tome da položi ispit. No, ponovo nije uspio. Prema njegovim riječima, za razliku od prethodnih godina, počinje se osjećati poraženo. Poručio je da će se odreći prezimena ako sljedeće godine ne uspije položiti ispit.