Mia Stanić iz BiH dio je istraživačkog tima u Kanadi: Otkrila popravku ljudske DNK nuklearnom metamorfozom

Mia je diplomirala na Univerzitetu u Sarajevu i doktorirala na Univerzitetu Heildelberg u Njemačkoj, a 2020. godine postala je docent na Univerzitetu u Torontu.


Mia Stanic
Foto: Facebook / STUDOMAT

Mia Stanić, bosanskohercegovačka istraživačica otkrila je popravku ljudske DNK nuklearnom metamorfozom. Istraživači sa Univerziteta u Torontu otkrili su mehanizam popravke DNK koji unapređuje razumijevanje kako ljudske ćelije ostaju zdrave i koji bi mogao dovesti do novih tretmana za rak i preranog starenja.

Nalazi imaju značajne implikacije za neke tretmane raka.

Studija, objavljena u časopisu Nature Structural and Molecular Biology, također osvjetljava mehanizam djelovanja nekih postojećih hemoterapijskih lijekova.

Vjerujemo da ovo istraživanje rješava misteriju kako se dvostruki lomovi DNK i jezgrana ovojnica povezuju za popravak u ljudskim stanicama, rekao je profesor Karim Mekhail, istraživač na studiji i profesor laboratorijske medicine i patobiologije na Medicinskom fakultetu Temerty na Univerzitetu u Torontu.

Dvostruki lomovi DNK nastaju kada su stanice izložene zračenju i hemikalijama, i kroz unutarnje procese poput replikacije DNK. Oni su jedna od najozbiljnijih vrsta oštećenja DNK jer mogu zaustaviti rast stanica ili ga ubrzati, potičući starenje i rak.

Također, ovo čini mnoga prethodno objavljena otkrića u drugim organizmima primjenjivim u kontekstu popravke ljudske DNK, što bi trebalo pomoći da se znanost još brže kreće, dodao je.

Ovo nevjerovatno otkriće privuklo je veliku pažnju medija u svijetu nauke i dobro je propraćeno u Kanadi.

Uzbudljivo je razmišljati o tome kamo će nas ovi nalazi voditi sljedeće. Imamo odlične kolege i nevjerojatne stažiste ovdje na Medicinskom fakultetu Temerty i u našim partnerskim bolnicama. Već radimo na praćenju ovog otkrića i korištenju našeg rada za stvaranje novih terapeutika, ističe profesor Karim Mekhail.

Ovo istraživanje podržano je od strane Kanadskih instituta za zdravstvo, Kraljevskog društva Kanade, Univerziteta u Torontu i Bolnice Princeza Margaret, mreže zdravstvenih ustanova.

Mia je diplomirala na Univerzitetu u Sarajevu i doktorirala na Univerzitetu Heildelberg u Njemačkoj 2019. godine, a 2020. godine postala je docent na Univerzitetu u Torontu.