Manjak sna ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje

Od hroničnih bolesti na koje ima utjecaj loša kvaliteta i malo sna su srčane bolesti.


alarm 1550398761

Osam sati sna – već nam na uši izlazi taj podatak. I iako znamo koje negativne posljedice donosi manjak sna mnogi od nas još nisu usvojili dobre navike spavanja, piše Živim.hr.

Advertisements

Od kroničnih bolesti na koje ima utjecaj loša kvaliteta i malo sna su srčane bolesti. Među onima koje pogađaju koronarne bolesti i srčani udar značajno je više nespavača.

Također, nedostatak sna osim kardiovaskularnih bolesti povezan je dosadašnjim ispitivanjima s dijabetesom, Alzheimerovom bolesti i čini se kako postoji značajna veza sa zloćudnim bolestima.

Manjak sna

Manjak sna donosi i jednu skroz neočekivanu posljedicu na naše zdravlje, a to je dehidracija. Može se tako dogoditi da vam je tijelo gotovo dehidrirano, a da vi to jednostavno ni ne primijetite.

Upravo je to jedna od posljedica šestosatnog ili kraćeg sna, a donedavno se nije spominjala kao ‘nuspojava’.

Advertisements

Veliku ulogu igra hormon vazopresin

U studiji objavljenoj u časopisu Sleep sudjelovalo je 25 tisuća ljudi te se pokazalo da oni koji spavaju manje, imaju značajno koncentriraniji urin i čak 16-59 posto veću šansu da dehidriraju, u usporedbi s onima koji su odspavali svojih osam sati tijekom noći.

Stručnjaci kažu da ovdje veliku ulogu igra hormon vazopresin koje tijelo otpušta tijekom noći, odnosno tijekom čvrstog sna. Vazopresin pomaže u upravljanju razinama tekućine u tijelu, piše Zivim.hr.

On zapravo može povući vodu natrag u tijelo iz našeg urina kako bi spriječio prevelik gubitak vode dok spavamo. Teorija je da kada ne dobivamo dovoljno sna, vazopresina ne može obavljati i svoj posao, a naše razine hidratacije tada stradavaju.

(STUDOMAT.ba)