Lažni stanodavci varaju studente: Nakon što studenti uplate avans prevarantu se gubi svaki trag

Pojavio se novi način varanja studenata i zarađivanje novca.


hands of a middle aged woman holding a credit card and a computer mouse
Foto: Envato

Studenti ovih dana masovno traže stanove za iznajmljivanje, a istovremeno pojedine od njih debelo i masno varaju lažni stanodavci, koji im uzimaju avans i do 250 eura za nepostojeće stanove.

Navodno, šema prevare funkcioniše tako što prevaranti uzmu slike sa sajtova hotela ili agencija, uglavnom stranih. Postave ih na oglase ili grupe na društvenim mrežama za iznajmljivanje stanova, nudeći navodno luks stan u centru grada za od 250 eura do 400 eura, što je inače veoma povoljno, ali traže i depozit unaprijed u visini kirije.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Upozorenje na ovu prevaru objavljeno je i na Facebook grupi studenata beogradskih univerziteta.

– Priča je sljedeća, javi se dečko koji navodno izdaje stan da bi ga neko čuvao i čistio. On, koji se predstavi kao vlasnik stana, u tom momentu nije u Beogradu, nego kaže da je u Njemačkoj i, da bi nekome učinio, daje tu cijenu, kao i da će se vratiti za nekoliko dana. Potom kaže nekom naivnom studentu da dobija mnogo poziva, da će odlučiti kome će dati i da mu je bitno da na godinu dana bude ugovor. Onda spomene kako neki već nude avans, ali da on još nije siguran kome će dati. Studenti koji se plaše da neće naći stan po toj povoljnoj cijeni uplate online određenu sumu novca kao depozit i budu prevareni, objašnjava jedan student.

On dodaje da se nakon te uplate lažnom stanodavcu gubi svaki trag, te studenti shvate da su prevareni i da su novac uplatili za nepostojeći stan, prenosi Hayat.ba.

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva kaže da nikako ne treba davati novac unaprijed.

– Ovdje imamo nešto što nije podložno primjeni Zakona o zaštiti potrošača. Radi se o klasičnoj prevari, dakle neko N.N. lice koje ima namjeru da vara studente napravi taj lažni oglas, uzme depozit na prevaru i nestane, taj stan ne postoji, nemoguće ga je naći. Savjet je uvijek isti – da potrošač nikako, dok ne bude sto posto siguran da ima posla sa registrovanim pravnim licem, ne uplaćuje novac unaprijed, ili dok ne bude siguran da to što se nudi zapravo postoji, ističe Gavrilović.

On dodaje da je sličnih prevara bilo i sa kupovinom automobila, aranžmanima za ljetovanje, a sad i sa stanovima.

Dakle, nikako ne treba davati avans unaprijed, naročito ukoliko oglas za stan neko pronađe na Facebooku ili Instagramu. Ako je riječ o onima koji su pravili lažne profile i varali ljude, gotovo je nemoguće povratiti novac, zaključuje on.

S druge strane, prof. dr Goran Kunjadić, stručnjak za cyber-bezbijednost, navodi da je ovdje u pitanju krivično djelo prevare i da je moguće pronaći prevarante.

Oštećeni bi prvo trebalo Facebooku da prijave određenu osobu ili stranicu, a potrebno je prijaviti i MUP, oni će sigurno pronaći krivca. Savjet je studentima da ne uplaćuju depozit naslijepo i da shvate da im niko neće izdati stan ispod cijene. Dok ne vide stan, ne treba nikome da uplaćuju novac. Ti ljudi koji varaju naivne studente treba da se pronađu i kazne, jer iza ovoga sigurno stoje profesionalni prevaranti, objašnjava Kunjadić.

On dodaje da je moguće pronaći krivca čak i kada je oglas na nekom sajtu za oglašavanje:

Prvo je potrebno podnijeti krivičnu prijavu i u tom slučaju istražni organi mogu da ispitaju slučaj.