Kurs hirurškog šivenja na medicinskom fakultetu: Studenti usavršavaju tehnike na svinjskoj koži

Osam asistenata sa katedre za hirurgiju i anesteziologiju vježbat će sa grupama od šest-sedam studenta i pokazivati im tehniku šivenja hirurških rana.


usivanje svinjska koza2
Foto: Glas-javnosti.rs

Kurs je organizovan na inicijativu studentske organizacije “Medicinski krug”, trajaće dvije sedmice, po dva sata dnevno, a osam asistenata sa katedre za hirurgiju i anesteziologiju vježbat će sa grupama od šest-sedam studenta i pokazivati im tehniku šivenja hirurških rana.

Aleksandar Obućina, student druge godine medicine iz organizacije “Medicinski krug”, kaže da su objavili prijavu za kurs i da im se u roku od nepuna dva dana prijavilo čak 600 studenata, sa svih šest godina.

– Posle toliko prijava smo morali da podvučemo crtu jer zbog kapaciteta nismo mogli da primimo veći broj zainteresovanih. Podijelili smo 600 studenata u grupe koje će u narednih 10 radnih dana raditi u dvije sale, uz instrukciju asistenata sa katedre za hirurgiju. Zahvaljujući upravi i dekanu Medicinskog fakulteta u Beogradu obezbijeđena je svinjska koža za vježbe.

Svaka grupa će vježbati po dva sata, a student će za to vrijeme moći da isprobaju hirurško šivenje i da ih asistenti nauče nekim svojim trikovima, koje na formalnoj nastavi možda neće moći da saznaju. Zamisao je da studenti na opušten način nauče kako da zašiju hiruršku ranu i to će im, kao budućim ljekarima, mnogo značiti, kaže Obućina.