Kupi moju knjigu ili padaš: Profesor u Srbiji studentima podijelio i uplatnice

 Kupi moju knjigu ili padaš: Profesor u Srbiji studentima podijelio i uplatnice

Na uplatnici je već napisan broj računa na koji se novac uplaćuje; Foto: D. Goll; 24sata.rs

Da bi položili ispit kod profesora Radovana Grandića na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, studenti moraju da donesu uplatnicu kojom dokazuju da su kupili njegove knjige.

Da bi položili ispit kod profesora Radovana Grandića na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, studenti moraju da donesu uplatnicu kojom dokazuju da su kupili njegove knjige, piše portal 24sata.rs.

Navode da on, ne samo da studentima dijeli uplatnice u kabinetu, već tajno organizuje polaganje ispita i akademcima uzima brojeve mobilnih telefona.

– Ispit se ne prijavljuje regularno, već postoji osoba koju profesor zaduži da pravi spiskove studenata za polaganje. Na pismenom dijelu ispita studenti su dužni da profesoru ostave broj mobilnog, jer je ocjenu moguće saznati isključivo preko SMS-a. Kad položimo pismeni dio, profesor nas pozove u kabinet i tamo nam da uplatnicu sa sumom koju treba da platimo, priča jedna od studentica za portal 24.sata.rs.

Na uplatnici je već napisan broj računa na koji se novac uplaćuje, a namjena je – kupovina knjiga.

– Profesor, navodno na osnovu bodova koje smo prethodno kod njega skupili, odredi knjige koje treba da kupimo za usmeni dio ispita. To su često udžbenici koje nemaju nikakve veze sa njegovim predmetom. On predaje teoriju vaspitanja, a meni je, recimo, dao knjigu o prevenciji narkomanije, kaže ova studentica.

Kad dođu sa uplatnicom, profesor ih, pričaju studenti, i ne sluša šta odgovaraju. Profesor Grandić ne poriče da daje uplatnice studentima i da im traži broj mobilnog telefona. Ipak, kako kaže, nikada ih ne primorava da bilo šta od toga prihvate.

– Nikada im nisam rekao da moraju da uzmu uplatnicu i da moraju da plate kako bi izašli na ispit. Telefone im uzimam da bi odmah znali koju su ocjenu dobili, rekao je profesor Grandić novinarima portala “24sata”.

Inspekcija primila prijavu protiv Grandića

U Republičkoj prosvjetnoj inspekciji kažu da se problemom neetičkog ponašanja profesora bave etički komiteti fakulteta. Ipak, pokrajinska prosvjetna inspekcija potvrdila je da je primila prijavu u vezi sa profesorom Grandićem i da će ispitati slučaj.

(24sata.rs)

STUDOMAT

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.

Možda te i ovo zanima?