KULT BiH: Uz veliku podršku sugrađana/ki održan 16-ti Narandžasti dan

Danas je na platou ispred BBI centra u Sarajevu, u trajanju od 10.00 do 15.00 održana akcija, performans i obilježavanje u povodu 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT.


Foto: KULT
Foto: KULT

Danas je na platou ispred BBI centra u Sarajevu, u trajanju od 10.00 do 15.00 održana akcija, performans i obilježavanje u povodu 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT.

Iz KULT-a su ovom prilikom podsjetili da: 32.9% žena u svijetu pretrpjele su fizičko nasilje od strane partnera, najmanje jednom tokom života; 24.3% žena pretrpjele su teško fizičko nasilje sa zdravstvenim posljedicama, najmanje jednom tokom života; 4% žena tokom protekle godine prijavilo je teško fizičko nasilje od strane partnera; 40.3% žena pretrpjelo je psihičko nasilje od strane partnera, najmanje jednom tokom života; 10.4% žena tokom protekle godine prijavilo je psihičko nasilje od strane partnera.

– Zadovoljni smo i sretni današnjim velikim odzivom sugrađana/ki akciji Narandžastog dana. Više od tri stotine žena, djevojaka, muškaraca i volontera/ki Instituta za razvoj mladih KULT učestvovali su u kreativnom performansu promocije pravih heroja/heroina. Činjenica da je svaka četvrta žena u Bosni i Hercegovini žrtvom nasilja “došla” je do svakog sugrađana/ke koji su bili danas ispred BBI-ja, čime pokušavamo podizati svijest o ovome problemu. Naglasak je na svim vrstama nasilja, od ekonomskog, psihičkog, pa sve do fizičkog, izjavio je Muamer Logo, PR Instituta za razvoj mladih KULT.

Zanimljivo je da se svim problemima koji nas okružuju posveti tek jedan dan u godini, međunarodno određeni datumi, čime se tek malo skrene pažnja ljudi i nedovoljno utječe na svijest. Iz toga razloga, Institut za razvoj mladih KULT proteklih godina problem položaja žena i zlostavljanja nad ženama pokušava aktuelizirati svaki 25-ti dan u mjesecu, dakle – svakoga mjeseca. Nisu uvijek u pitanju javne kampanje ili performansi, često je to dugotrajan proces na prilagođavanju legislativa te angažiranost na podizanju svijesti i znanja samih žena i djevojaka.

Iz tih razloga, nakon jučerašnjeg 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Institut za razvoj mladih KULT danas (26. novembra) obilježio je 16. Narandžasti dan (Orange Day) i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Narandžasti dan je organiziran u cilju podrške prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama koji u okviru Global UNiTE Youth Network kampanje za Bosnu i Hercegovinu organizira Institut za razvoj mladih KULT. Simboličnog naziva – Naradžasti dan, akcija svjetskih razmjera je 16-ti put provedena u brojnim gradovima širom Planete, s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojkama.

– Ne samo kampanjom Narandžastog dana, KULT utječe na ostvarivanje ravnopravnosti spolova kroz kreiranje rodnoodgovornih bužeta za mlade u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, kroz izradu gender akcionih planova na lokalnom nivou, zatim doprinosom na izradi Drugog akcionog plana za provođenje rezolucije UN-a 1325 te najjačim sredstvom borbe za ravnopravnst – obrazovanjem. Neformalnim obrazovanjem mladića i djevojaka paralizirani osjećaj nemoći pretvaramo u odgovornost mladih o raširenom problemu zlostavljanja žena u BiH i svijetu, izjavila je Nejra Kadić, koordinatorica Inicijative.

Želimo podići i razviti svijest o rastućem problemu i negativnom trendu nasilja nad ženama, ali ne samo tokom jednoga dana u godini već na mjesečnoj osnovi. Posebnu snagu ovoj inicijativi daje činjenica da se istoga dana i na isti simboličan način provodi u cijelome svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži, saopšteno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

(STUDOMAT.ba)