Kriterion: Sedmica filmova Višegradske grupe

Ambasade zemalja koje čine Višegradsku grupu (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) u saradnji s Art Kinom Kriterion organizuju Sedmicu filmova Višegradske grupe.


plakat festiwal

Ambasade zemalja koje čine Višegradsku grupu (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) u saradnji s Art Kinom Kriterion organizuju Sedmicu filmova Višegradske grupe.

Advertisements
Sedmica filmova Višegradske grupe
Sedmica filmova Višegradske grupe

Festival će se održati u Art Kinu Kriterion u Sarajevu od 19. do 25. novembra 2013. godine. Filmovi će se prikazivati svaki dan u 20:00 sati, s tim da će posljednjeg dana Festivala (25.11.) biti prikazana dva filma, jedan u 18:00 a drugi u 20:00 sati. Filmovi će biti titlovani na bosanski i engleski jezik, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Tokom Sedmice filmova Višegradske grupe, sarajevska publika imat će priliku pogledati savremene filmove iz srednje Evrope, koji iz raznih uglova osvjetljavaju društvene specifičnosti zemalja Višegradske grupe. Festival će obuhvatiti kako savremene igrane filmove (komedije, krimići i trileri) tako i sjajne dokumentarce iz zemalja bogate kinematografske tradicije.

Festival počinje češkom komedijom Muškarci u nadi, dok će narednog dana biti prikazan i češki dokumentarac o životu i snovima mladih u komunizmu – Najveća želja.

Ispit je mađarska drama koja prikazuje teror komunističkih vlasti poslije mađarske revolucije iz 1956. godine, a komedija Moja supruga, moja žena, moja cura tematizira preplitanje četiri ljubavne afere.

Advertisements

Neobičan i duhovit slovački dokumentarac Kuhanje povijesti problematizira udžbenike povijesti i govori o onome o čemu oni šute.

Iz Poljske dolaze tri filma: Zaplet – moderni krimić u kojem mlada tužiteljica otkriva tajne koje niko ne očekuje, Ružica – film koji govori o ljubavnoj drami pisca koji je žrtva špijunaže i političkog progona te Uzmak, savremena drama o dvojici braće čiji odnos liči na tragični biblijski odnos Kaina i Abela.

Termini prikazivanja:

19.11 (utorak) 20:00, Muškarci u nadi (Češka)
20.11 (srijeda) 20:00, Najveća želja (Češka)
21.11 (četvrtak) 20:00, Ispit (Mađarska)
22.11 (petak) 20:00, Moja supruga, moja žena, moja cura (Mađarska)
23.11 (subota) 20:00, Zaplet (Poljska)
24.11 (nedjelja) 20:00, Ružica (Poljska)
25.11 (ponedjeljak) 18:00, Kuhanje povijesti (Slovačka)
25.11 (ponedjeljak) 20:00, Uzmak (Poljska)

(STUDOMAT.ba)