Koristan za studente medicine: Upoznajte robota pacijenta sa povredom mozga

Ovaj robot može komunicirati sa studentima, imitirati ozljede glave, moždani udar...


robot hal
Foto: Profimedia

Robot HAL programiran je da oponaša simptome koje ima osoba s ozljedama glave, uključujući simptome moždanog udara. Ovaj robot može komunicirati sa studentima, postupno izgrađujući konverzacijske vještine. U slučaju da studenti imaju neko pitanje za njega, nastojat će odgovoriti, opisujući svoje simptome i govoreći na sličan način kao osobe s ozljedom mozga.

Američki proizvođač Gaumard Scientific tvrdi da će s vremenom još više usavršiti robota, koristeći algoritme i umjetnu inteligenciju. Njegovi pokreti glave, ruku i šaka i motorički refleksi slični su kao kod nekoga tko je pretrpio moždani udar ili ozljedu mozga, prenosi Net.hr.

U slučaju moždanog udara, na primjer, jedna strana lica ovo modernog robota klonut će poput ljudske. Njegovo tijelo ima kardijalne, respiratorne i vaskularne karakteristike koje su u skladu s onima kod stvarnog pacijenta s ozljedom mozga.

Oni se mogu mjeriti i nadzirati standardnim dijagnostičkim uređajima. Njegovo tijelo reagirat će i na korištenje medicinske opreme kao što su defibrilatori i mehanički ventilatori.