Korisni savjeti studentima u vrijeme ispitnih rokova

Svim studentima želimo svu sreću pri polaganju ispita, a donosimo vam i nekoliko savjeta.


studentica 1

Ovih dana se na društvenim se mrežama velikom brzinom razmjenjuju sve moguće skripte, potrebni markeri i olovke su već spremni, a kafa se već odavno hladi. Razlog?

Ovi su mjeseci vjerovatno mnogim studentima veoma stresni. Vrlo malo vremena je do Nove godine, a nakon novogodišnje noći januarski rok stigne za tren.

Ovakvo stresno razdoblje studenti ne mogu izbjeći, ali ga mogu ublažiti. U nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta, kako ublažiti stres u sljedećih nekoliko sedmica:

Kada ste psihički spremni, ne mora značiti i da je vaš organizam spreman. Za početak iz prehrane izbacite kavu, energetska pića i sva ostala koja sadrže kofein jer ćete kasnije još više biti umorni. Nikako ne konzumirajte popularni fast food jer će vas samo kratko zasititi.

Konzumirajte hranu bogatu vitaminim C (citrusi, kelj, brokula) i vitaminom B (mahunarke, šparoge). Potreban vam je i magnezij koji će povoljno utjecati na vaš nervni i mišićni sistem. Umjesto čokolade i čipsa, uzmite suho voće, poput oraha, badema, brusnica.

Nikako nije dobro ostajati budan do kasnih noćnih sati jer će se to negativno odraziti na naš kvalitet sna. Potrebno je napuniti baterije i tokom dana, ali ne duže od pola sata, a jutro je najbolje započeti s tjelovježbom. Upravo će vas ona osloboditi stresa, napetosti i tjeskobe.

Stručnjaci savjetuju pravljenje podsjetnika s najvažnijim riječima. Upravo to će stimulirati vaš mozak i sjetiti ćete se svega. Osim toga, podijelite gradivo na manje dijelove i nakon naučenog, sljedeći dan ga ponovite, jer ipak: ‘Repetitio est mater studiorum’ (Ponavljanje je majka znanja)!

I za kraj, svim studentima želimo svu sreću pri polaganju ispita i da naravno, kako oni to vole reći, očiste ovaj semestar.