Konferencija o neophodnim promjenama univerziteta 21. stoljeća održana na IUS-u

Saradnja IUS-a sa jednim od najboljih državnih univerziteta Turske, Istanbulskog tehničkog univerziteta (ITU) se intenzivira. Započela je sa dvojnim diplomama ova dva univerziteta, a nastavlja se i kroz akademsku razmjenu, projekte, transfer znanja sa ITU-a na IUS, te opciji za uspostavljanje inovacijskog naučno-tehnološkog centra u Sarajevu – prvom takve vrste.


U sklopu saradnje sarajevskog IUS-a i istanbulskog ITU-a, ovih dana delegacija na čelu sa rektorom prof. dr. Mehmetom Karacom boravi na IUS-u.

– Pripreme privodimo kraju. Dupla diploma će se uručivati studentima koji će studirati na odsjecima elektrotehnike i elektronike, arhitekture, ekonomije i mašinstva. Ovaj projekat će se vjerovatno realizirati u sljedećoj akademskoj godini, rekao je Karaca.

Dr. Karaca je također na IUS-u održao i predavanje za širu javnost o tome kako bi jedan univerzitet trebao da se prilagodi uslovima u 21. stoljeću.

Tom prilikom, rekao je, uloga savremenih univerziteta nije više samo u istraživanju, nastavi, i korištenju praktičnih vještina (“know-how”), već da univerziteti trebaju biti mjesta inovacija i poduzetništva na polju nauke i tehnologije.

Rektor Karaca je naveo da je glavni cilj saradnje ITU-a i IUS-a prenijeti iskustvo jednog od najprestižnijih univerziteta na IUS. Istanbulski tehnički univerzitet prednjači upravo na ovom polju. On posjeduje inkubacijski centar za innovacije i poduzetnistvo pod nazivom  ITU Cekirdek, koji je po osnovu International UBI Global index proglašen trećim najboljim inkubacijskim centrom u svijetu.

Budući studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) će moći upisati studij sa dvojnom diplomom sa Tehničkim univerzitetom u Istanbulu, koji je jedan od najprestižnijih državnih univerziteta u Turskoj. Diplomanti sa četiri studijska programa koji će nositi dvojne diplome će prve godine studija završavati u Sarajevu, a posljednje dvije godine na jednom od pet kampusa jednog od najinovativnijih univerziteta Turske koji datira jos od 1773. godine.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X