Kolumna: Da li odustati nakon prvog utiska?

Kažu da je za prvi utisak potrebno samo sedam sekundi. Ja ću vam ispričati kakav je bio moj dojam prvog dana na fakultetu.


da li odustati nakon prvog utiska

Kažu da je za prvi utisak potrebno samo sedam sekundi. Ja ću vam ispričati kakav je bio moj dojam prvog dana na fakultetu.

Piše: Lejla Vranešić

da li odustati nakon prvog utiskaZavršavate srednju školu i nalazite se na raskrsnici života, morate donijeti odluku, a ne smijete pogriješiti. Čitala sam negdje kako je dovoljno da čovjek bude pametan samo dva puta u životu, prvi put kada bira zanimanje (u ovom slučaju upisuje fakultet) i drugi put kada bira životnog partnera. Ako pogriješi u odabiru jedne od tih stvari, onda mora biti cijeli život pametan. Nego, šalu na stranu, da nastavim.

Prvi dan sam drhtala od treme, ogroman pritisak, s puno očekivanja i premalo iskustava ulazim u zgradu Filozofskog fakulteta u Sarajevu.Upisala sam se, smatram da nisam pogriješila pri odabiru, još se samo nadam da sve bude kako sam željela. Penjem se stepenicama na treći sprat, jer tu imam predavanja. Međutim, na stepenicama susrećem momka u maskirim hlačama do članaka i  malo dužom bradom, a na prvom spratu djevojku koja je je podigla suknjicu skroz do struka i namješta haltere. Gutam knedlu u grlu i mirim se sa činjenicom da su to stvari sa kojima ću se susretati. Na trećem sam spratu, tu je mnogo ljudi koje ne poznajem, mojih kolega. Ulazim u razgovor s njima, pokušavam biti komunikativna, pokušavam steći prijatelje, ali teško. Konačno dolazim kući, nakon prvog dana na fakultetu, bacam se na krevet, pokrivam dekom po glavi i počinjem plakati. Razočarana sam, ništa nije kako sam očekivala, želim odustati.

Prolazi vrijeme, prilagođavam se sredini, uživam u svom studiranju. Možeš obući vreću od krompira, a niko od  kolega neće uprijeti prst u tebe. Kada se djevojka onesvijestila, prvi je pritrčao momak u maskirnim hlačama. Divni ljudi, divan fakultet, u tim trenucima mislim u sebi.

Završavam prvu godinu, i dobijam telefonske pozive i poruke prijetećeg sadržaja od mojih “kolegica“ sa fakulteta. Opet još jedno razočarenje, a poslije toga i slijedi niz drugih. Međutim, prolazi neko vrijeme i upoznajem ljude vrijedne svoje pažnje, svog vremena.

Ovo sam napisala jer sam vam željela reći da ne treba odustati od studiranja samo zbog prvih utisaka koje ćete steći na fakultetu. Ubrzo završavam studij i postat ću ono o čemu sam oduvijek sanjala, ali  to ne bih uspjela da sam odmah odustala.

Želim ohrabriti buduće studente/studentice da ne odustaju od svojih želja samo zbog prvih utisaka, jer je sve mnogo bolje nego što očekujemo.

Napomena: Tekstovi objavljeni u rubrici “kolumne” odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala STUDOMAT.ba.

(STUDOMAT.ba)