Koliko student treba izdvojiti novca za najam stana?

Koliko studentima treba novca za iznajmljivanje stana?


Foto: Google
Foto: Google

Zloglasan po tržištu nekretnina je glavni grad Velike Britanije, gdje je iznajmljivanje nekretnine najskuplje u Europi. U Londonu jednokrevetni stan može koštati u prosjeku 3970 KM.

Iako su cijene stanova izrazito visoke u odnosu na kupovnu moć stanovništva, stanovi u BiH se uglavnom prodaju već u izgradnji, posebno u većim gradovima. Prosječna cijena novih stanova, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u 4. kvartalu prošle godine bila je 1905 KM po m2.

U usporedbi s prosječnom cijenom prodanih novih stanova u 2020., prosječna cijena viša je za 14,3%, a u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine, veća je za 10,5%.

Cijene najma

Mladi u BiH teško mogu do stana, cijene četvornog metra, osobito u većim gradovima, za njih je nedostižna te mlade porodice najčešće završavaju kod roditelja ili pak u iznajmljenom stanu.

S druge strane, oni koji imaju novac kupuju stanove kao vid štednje i sigurno ulaganje te ih iznajmljuju. Ovo je posebno slučaj u glavnom bh. gradu gdje stanove traži lokalno stanovništvo, zaposleni u raznim institucijama koji dolaze iz drugih gradova te studenti.

A kakve su cijene najma u glavnom bh. gradu u odnosu na druge europske glavne gradove?

Istraživanje britanske agencije za nekretnine CIA Landlord pokazalo je da je Sarajevo najjeftiniji grad u Europi za iznajmljivanje nekretnina. Istraživanje, koje je provedeno u 38 europskih zemalja, pokazalo je da je za iznajmljivanje nekretnine u glavnom gradu BiH potrebno izdvojiti oko 530 KM mjesečno, dok je za iznajmljivanje nekretnine u Ateni potrebno oko 855 KM.

– Ako tražite mjesto s toplim ljetima, bogatom kulturom i niskim cijenama nekretnina, Sarajevo je pravo mjesto za vas. Jednosobni stan u ovoj prijestolnici u prosjeku košta 530 KM mjesečno, što je oko 11 KM po kvadratnom metru. Izvan središta grada još je povoljnije, navode iz ove britanske agencije.

Glavni grad Crne Gore Podgorica drugi je najjeftiniji europski grad za iznajmljivanje prostora. Za jednokrevetni stan u središta u prosjeku je potrebno platiti oko 650 KM.

Slijedi Tirana u kojoj je potrebno izdvojiti gotovo 680 KM za mjesečnu rentu, potom Sofija gdje je taj iznos 775 KM i Beograd, gdje iznajmljivanje nekretnine za stanovanje košta više od 800 KM.

Za život u iznajmljenoj nekretnini u Budimpešti, Ateni i Bukureštu potrebno je izdvojiti između 840 i 865 KM.

Zloglasan po tržištu nekretnina je glavni grad Velike Britanije, gdje je iznajmljivanje nekretnine najskuplje u Europi. U Londonu jednokrevetni stan može koštati u prosjeku 3970 KM.

Dublin također nije sjajna destinacija za jeftin najam, prosječno ćete platiti 3291 KM.

Treći najskuplji glavni grad u Europi za iznajmljivače je Luksemburg, koji po cijenama ne zaostaje mnogo za Dublinom. Jednosoban stan u središtu grada u prosjeku će koštati 3128 KM mjesečno, piše Večernji list.

Vrtoglave brojke

Koliko su vrtoglave cijene najma po europskim gradovima, svjedoči i priča studentica iz Mostara koje su željele studirati izvan granica BiH.

– Prva želja nam je bio London, ali su cijene stanova toliko visoke da smo morale odustati, to financijski nismo mogle priuštiti. Odabrale smo Prag, jednosoban stan plaćamo 900 eura. Za naše uvjete zvuči nevjerojatno, ali jednostavno nešto pristojno za manje novca ne može se naći. Dijelimo najamninu na tri dijela pa je lakše, ispričale su studentice iz Mostara.