Koliko je studenata upisano na UNSA i na koji način će se odvijati nastava?

Koliko je brucoša upisano na UNSA i kako će se odvijati nastava?


Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot

Akademska 2021./2022. godina na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) je počela 1. oktobra. Nakon Konkursa koji je objavljen u junu ove godine, te dva upisna roka, trenutno je na UNSA upisano oko 3 600 studenata na prvi ciklus, integrirani i stručni studij, međutim upisni rok još uvijek traje.

– Za ostala upražnjena mjesta studenti mogu predati dokumente uz molbu, osim na fakultetima i akademijama na kojima je predviđen prijemni ispit, kazala je prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA, prof. dr Dženana Husremović u razgovoru za Fenu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Uvažavajući činjenicu da je Skupština Kantona Sarajevo donijela izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, Husremović je pojasnila da je Senat UNSA donio odluku o izmjenama i dopunama Akademskog kalendara, te je u skladu s tim nastava zimskog semestra za prvu godinu prvog ciklusa, integrisanog i stručnog studija na UNSA počela 4. oktobra.

Na istoj sjednici, Senat je donio Odluku kojom studenti u postupku upisa u narednu školsku godinu imaju pravo da prenesu najviše 15 ECTS studijskih bodova ili najviše tri nepoložena nastavna predmeta bez obzira na vrednovanje iz prethodne godine studija.

Također, produžen je rok za odbranu završnih radova za studente prvog ciklusa studija i stručnog studija zaključno sa 18. oktobrom, a rok za odbranu završnih radova za studente specijalističkog studija produžen je do 31. oktobra.

Odobren je dodatni ispitni rok studentima prvog, drugog, integrisanog, stručnog i specijalističkog studija i to, a u skladu sa tim odobreno je produženje roka za upis u narednu studijsku godinu prvog, drugog ciklusa, integrisanog, stručnog i specijalističkog studija do 20. oktobra 2021. godine, pri čemu je konkurs za upis studenata u drugi ciklus studija završen, a studenti koji ostvare pravo upisa će predavati molbe i dokumente na studentske službe.

– Početak nastave u studijskoj 2021/2022. godini za više godine prvog i drugog ciklusa, integrisanog i stručnog studija, te za prvu godinu drugog ciklusa studija pomjera se na 18. oktobar, uz obavezu nadoknade nastave do punog fonda sati, kazala je Husremović za Fenu.

Također, dodala je, u skladu s preporukama i naredbama kriznih štabova FBiH i KS, a u cilju zaštite zdravlja i prevencije zaraze COVID-19 studenata i zaposlenih osoba na UNSA, Senat UNSA je donio Smjernice za organizaciju nastave u zimskom semestru studijske 2021./2022. godine.

Nastava će biti organizirana u prostorijama organizacionih jedinica (za nastavu u učionici) ili iz prostorija organizacionih jedinica (ukoliko će nastava biti organizirana online) ukoliko postoje tehničke i prostorne pretpostavke za nastavnike.

– Prioritet će biti dat organizaciji nastave u učionici, ukoliko postoje prostorni kapaciteti u skladu s preporukama i naredbama kriznih štabova, navela je Husremović.

Studijske godine na kojima ima manje studenata (ispod dozvoljenog broja prema preporukama Kriznog štaba) i za koje postoje prostorni kapaciteti na organizacionoj jedinici, treba da imaju organizirana predavanja u učionicama.

Vježbe i seminari će biti organizirani u maksimalnom kapacitetu u prostorijama organizacionih jedinica ili na mjestu njihove realizacije, odnosno u nastavnoj bazi.

– Više od 76 posto naših nastavnika i nenastavnog osoblja je vakcinisano. Pozivamo i zaposlenike Univerziteta u Sarajevu koji se još nisu vakcinisali, kao i naše studente, da se vakcinišu i na taj način omoguće što kvalitetniju organizaciju i realizaciju nastave, poručila je prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA, prof. dr Dženana Husremović u razgovoru za Fenu.