Ko nije pao ispit, kao da nije ni studirao: Sedam znakova koji pokazuju da si ‘pravi’ student

Pročitajte kojih sedam znakova pokazuje da ste pravi student.


ucenje

Studentski dani su stresni, ali opet nekako laki naspram svega onoga što nas čeka nakon diplome. Kada vrtimo film i vratimo se u ‘daleku’ srednju školu kroz smijeh kažemo “da onaj ko nije barem jednom dobio jedinicu nije ni išao u srednju”. Koji su događaji presudni za studiranje?

Nakon prvog pada na ispitu neki će se rastužiti a drugi će sami sebi reći:

 – Pfff pa ko ga šiša, ima rokova, i otići na pivo/kafu. Ovo drugo je sigurno sretnija opcija od jadikovanja te bi trebala biti popraćena motivacijom da će sljedeći put biti bolje i razmišljanjem “da je to sve normalno i dio studentskog života”.

No, ne sastoji se život studenta samo od pada i prolaska na ispitu nego i od obilaženja menzi, pijančevanja po brucošijadama i od drugih radosti pa smo za vas sastavili znakove koji pokazuju da ste ‘pravi’ student, piše Mojfaks.

Morali ste otkopčati dugme na hlačama nakon menze

Ko nije nakon obilaska menze na predavanju sjedio kao prežderani Homer Simpson taj nije ni studirao. Ma šta studirao, taj uopće nije pravi student. Svi pravi studenti su se barem jednom skoro ugušili hranom iz menze pa čak i oni koji nisu bili toliko gladni jer niske cijene mame bolje od bilo kojeg mamca.

Pali ste ispit

Sigurno vam je neko nakon prvog pada na ispitu utješno rekao da “ko nije pao taj nije ni studirao” i baš taj neko vam nije slagao. Istina je. Student koji nije pao na ispitu uopće nije iskusio frustraciju koja nakon toga nastane (osobito ako je učio i pripremao se), a upravo se ta frustracija poslije pretvara u smijeh kada ostavimo studiranje iza nas. Kasnije smo frustrirani što ne možemo napredovati na poslu pa nam se pad na ispitu čini kao “mila majka”.

Barem ste jednom profesora htjeli zadaviti

Da se razumijemo, nikako ne potičemo bilo koju vrstu nasilja nad profesorima, ali realno – onaj ko nije barem jednom htio zadaviti profesora kao da nije ni studirao. Jedan od znakova da ste pravi student je to da vas je profesor doveo do čistog ludila i to takvog da ste istog trena htjeli spakovati stvari i otići na odmor.

Došli ste malo pijani na predavanje

Niste nikada došli malo mamurni? Ako je odgovor potvrdan slijedi još jedno pitanje: jeste li vi uopće studirali? Nemoguće je da vam se barem jednom nije dogodilo da ste se malo zanijeli u veselju na brucošijadi pa morali doći sutra na jutarnje predavanje i sjediti ondje poput bačve koja isparava.

Jedan ispit polagali ste X puta

Već smo rekli da ko nije pao na ispitu taj nije ni studirao, a što s ispitom kojeg vučete još od prve godine i čini vam se da ćete ga položiti “nikad, a možda ni tad”? Eh, baš taj ispit pokazuje da ste pravi student. Ko nije barem pet puta išao polagati jedan ispit taj nije uopće iskusio tu “tamnu stranu” studentskog života, a takav se ispit zajedno s profesorom nađe na svakom fakultetu.

Doživjeli ste blagi živčani slom…ili se to barem tako činilo

Mini napadi panike i nervni slomovi su svakodnevni dio studentskog života, a posebno za vrijeme studentskih rokova i pisanja seminarskih radova. Mada bismo voljeli za svoje nervne slomove okriviti profesore, kolege, roditelje, tetu u menzi i sve ostalo, uglavnom smo mi sami krivi. I to uglavnom zbog lijenosti i neorganiziranosti pa bi mogli reći da ko nije dobio jednu sijedu dlaku tokom studija taj uopće nije pravi student.