Knjige koje trebamo pročitati ove jeseni

Ljubitelji pisane riječi složit će se da je jesen doba godina kada ljubav prema čitanju doživljava najviše visine. Umotani ispod deke, s laganom muzikom u pozadini, uz omiljeni čaj, odlazak u drugi svijet može da počne.


books 1602469577

Iz svake knjige se nešto može naučiti, ali isto tako bitno je naglasiti da postoje pisci čija će djela zauvijek biti omiljena. Zato ne čudi da se među najzastupljenijim piscima za čitanje na bh prostorima ističe neponovljivi Meša Selimović, te njegova djela „Tvrđava“ i „Derviš i smrt“, koja sa svakim novim čitanjem doživljavamo drugačije.

Uz Mešu, ove jeseni bi se mogao pročitati i savremeni pisac Frederik Bakman, i njegovi bestselleri „Čovjek po imenu Uve“, „Put do kuće svakog jutra sve je duži“, i „Uznemireni ljudi“.

Standardni klasici svjetske književnosti nikada ne izlaze iz mode, tako će se ove jeseni ponovo čitati „Zločin i kazna“, „Majstor i Margarita“, „Lovac u žitu“, „Ubiti pticu rugalicu“, „Ponos i Predrasude“, „Ime ruže“, „Prohujalo s vihorom“ i „Male žene“.

books 1602469596

Jesenji dani bez „Harry Potter“ serijala od sedam romana mnogima djeluju tužno i nepotpuno, stoga ne čudi da se ovaj popularni roman vrlo često predlaže za čitanje tokom jeseni.

Ljubitelji beletristike preporučuju i romane „Četrdeset pravila ljubavi“, „Gospodin pogrešni“ i „Klub sretnih žena“, za one koji vole romantiku u knjigama.

Listu završavamo knjigama koje svojim naslovom asociraju na pisanu književnost -„Kradljivica knjiga“, „Djevojka od papira“ i „Crveni adresar“, a svojim zanimljivim sadržajem ne dopuštaju da ih ispustimo iz ruku do duboko u noć.

Neki od naslova zasigurno će vas zainteresovati, a i skratiti kišne i tmurne dane koji uskoro dolaze.