Klub SDA: Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS je degradirajući

Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo saopćio je kako je Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS privatni, nenarodni i antiakademski te su naveli kako Zakon predstavlja nezapamćen pokušaj uništavanja UNSA-e.


melika ministrica
Foto: N1

Iz Kluba zastupnika SDA naveli su kako bi ovakav Nacrt zakona o visokom obrazovanju stvorio uslove da loši privatni univerziteti preuzmu mjesto Univerziteta u Sarajevu. Poručili su kako su cenzura nauke, ograničenja akademskoj i naučnoj zajednici, potpuna degradacija postignutog nivoa studentskih prava, najgora vrsta komercijalizacije studiranja i elitizacija Univerziteta u Sarajevu samo neke od determinanti ovog Nacrta zakona. Pored toga, istakli su i druge mane ovakvog zakonskog rješenja, prenosi klix.ba.

Faraonizacija funkcije rektora bez ikakve odgovornosti, potpuno gašenje inspekcijskog nadzora, kreiranje političkih paratijela u kojima bi bili predstavnici privatnih univerziteta, a koja bi trebala preuzeti nadležnosti Skupštine i Senata Univerziteta, gašenje naučne autonomije i domaće nauke, potpuna politizacija Univerziteta i stvaranje povoljnijih uslova za loše privatne Univerzitete od kojih se Sarajevo do sada uspješno štitilo, samo su neke od determinanti ovog skandaloznog Nacrta zakona, naveli su iz SDA.

Naveli su da se ovakav tekst ne može popraviti kroz javnu raspravu i kroz amandmane, jer je cijeli Nacrt zakona pogrešno koncipiran i struktuiran, a kroz cijeli Zakon se provlače loše i veoma opasne namjere onih koji zapravo stoje iza ovakvog rješenja.

S obzirom na navedeno, ali i mnogo toga više, a o čemu ćemo govoriti na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zakazanoj za sutra, Klub SDA zahtjeva od Vlade KS da povuče Nacrt zakona i izvini se akademskoj javnosti, studentima i njihovih roditeljima za sami pokušaj usvajanja ovakvog Nacrta zakona. U suprotnom, očekujemo da će skupštinski zastupnici ipak zaustaviti ovaj opasni Nacrt zakona, a s tim u vezi pozdravljamo i stav Kluba SDP-a koji se, uprkos činjenici da su njihovi ministri glasali na Vladi za Nacrt zakona, hrabro ogradio od istog, poručili su iz SDA.

Osim toga, naveli su da zahtijevaju odgovornost od resorne ministrice, onih koji su vješto manipulirali procesom izrade Nacrta, ali i onih članova Komisije za izradu Nacrta zakona koji su sporna rješenja predlagali među kojima su i pojedini skupštinski zastupnici.

Eventualne izmjene Zakona o visokom obrazovanju ili donošenje novog, moraju biti zasnovane isključivo na izvrsnosti, na akademskim slobodama, na sistemskom popravljanju procesa nastave i uslova za bavljenje naukom, ali i na socijalnoj osjetljivosti prema studentima i roditeljima, jer je Univerzitet u Sarajevu, iako de iure kantonalni, de facto državni Univerzitet i kao takav mora ostati uprkos opasnim namjerama neodgovornih pojedinaca, saopćio je Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.