Kakva BiH ulazi u 2015. godinu?

2014. godina je, nažalost, bila samo još jedna od onih za zaborav kada je u pitanju ogromna većina bh. građana. Svi su sinoć u 00.00 sati, barem simbolično, ispratiti staru i pozdraviti novu godinu, sa željom da bude nemjerljivo bolja od ove koju smo ispratili.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

2014. godina je, nažalost, bila samo još jedna od onih za zaborav kada je u pitanju ogromna većina bh. građana. Svi su sinoć u 00.00 sati, barem simbolično, ispratiti staru i pozdraviti novu godinu, sa željom da bude nemjerljivo bolja od ove koju smo ispratili.

Uz već standardne probleme koji muče gro naše populacije, ove godine našu zemlju pogodile su i katastrofalne poplave koje su zadale završni udarac i onim segmentima društva i privrede koji su koliko-toliko dobro funkcionisali. “Dnevni list” donosi kratki presjek onoga s čime ulazimo u 2015. godinu u nekoliko najvažnijih segmenata života naših građana, koji prenosimo u cjelosti i bez intervencije.

Plaće male, troškovi veliki

Ovo je podatak koji najviše tišti naše građane – nezaposlenost. U 2015. godinu, prema posljednjih podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ulazimo s vojskom nezaposlenih koja broji 547.319 osoba.

Ne treba posebno ni isticati kako je to najgore u Evropi, a u rangu najnerazvijenijih afričkih zemalja. Nadalje, rak-rana našeg društva od samostalnosti BiH do danas je korupcija koja, prema podacima nevladinih organizacija, svake sekunde “pojede” nevjerovatnih 47 maraka. Takav tempo ne bi izdržali ni SAD ili Kina, a kamoli siromašna BiH. Naravno, i po tom segmentu ostale evropske zemlje gledamo sa samog dna.

Prema podacima Centralne banke BiH, u našoj zemlji čak 41.673 privredna subjekata imaju blokiran bar jedan račun, što dovoljno govori u kakvoj nam je gabuli privreda. Prošlogodišnji ulazak Hrvatske u Evropsku uniju donio nam je još veći deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni jer dobar dio naših proizvoda ne zadovoljava kriterije Unije, a kako nismo našli alternativna tržišta, bh. izvoznici propadaju. Prosječna plaća u našoj zemlji iznosi 834 marke, a penzija oko 360 maraka, dok je korpa osnovnih životnih namirnica za četveročlanu porodica već odavno iznad 1100 maraka.

Konstantni padovi

Udio “sive” ekonomije u BDP-u BiH procjenjuje se na 30 do 50 posto, odnosno procjene govore kako se do 8,9 milijardi dolara “okreće” u toj sivoj zoni. Cijene u BiH su posebna priča te se formiraju po nekim, modernom svijetu nepoznatim, formulama.

Tako su podaci relevantnih evropskih agencija za statistiku zorno pokazivali kako su i ove godine građani najrazvijenijih zemalja Unije, poput Velike Britanije ili Francuske, plaćali u trgovinama hljeb, voće i povrće i druge proizvode po istim ili čak nižim cijenama nego bh. građani. Direktne strane investicije u BiH polako postaju misaona imenica, jer prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, one su u prva tri kvartala 2014. iznosile 208,46 miliona maraka. Kada svemu ovome dodamo konstantno prazne budžete na svim nivoima vlasti, veliku zaduženost, izostanak bilo kakvih strategija razvoja, dobijemo kompletnu sliku zemlje na izdisaju 2014.

Kada uzmemo sve ovo u obzir, nikoga ne trebaju začuditi podaci koji govore kako čak 20 posto naših građana živi u dubokom siromaštvu, a njih 50 posto na granici siromaštva. Slika današnje BiH jest da obespravljeni radnici i za ove blagdane na ulicama traže svoju pravdu, u februaru su revoltirani građani palili institucije BiH, oranice su nam neobrađene, štale prazne, u industrijskim halama se uhvatila paučina, mladi ljudi nam masovno kupuju karte za inostranstvo, i to u jednom smjeru… Kako opasno plešemo po rubu provalije, već odavno nas svi upozoravaju, a nije nam preostalo ništa drugo nego se nadati kako će se nove vlasti ipak prihvatiti posla i skloniti nas od te provalije. Hoće li biti “obećanje ludom radovanje”, vrlo brzo ćemo saznati i osjetiti na vlastitoj koži.

BiH u brojkama:

  • 547.319 nezaposlenih osoba;
  • 41.673 privrednih subjekta imaju blokiran bar jedan račun;
  • 834 marke prosječna plaća;
  • 360 maraka prosječna penzija;
  • 1100 maraka potrošačka korpa za četveročlanu porodicu;
  • Pojedine cijene veće u BiH nego u najrazvijenijim zemljama Unije;
  • 208,46 miliona maraka inostrane investicije u 2014.;
  • 8,9 milijardi dolara u BiH “okreće” se u sivoj zoni;
  • Ni u 2014. nismo se oslobodili vanjskotrgovinskog deficita;
  • 20 posto našeg stanovništva živi u dubokom siromaštvu;
  • 50 posto bh. građana živi na rubu siromaštva.

(dnevni-list.ba)