Kako se opustiti nakon napornog dana učenja?

Veoma bitno kvalitetno i raznovrsno rasporediti slobodno vrijeme, kako bismo se u periodu nakon učenja mogli opustiti i odmoriti od poslovnih obaveza, te napuniti baterije za novi dan.


students studying at home
Ilustracija: Envato

Šetnja

Bez obzira da li na poslu provodiš osam sati u kancelariji ili si na terenu, šetnja će ti svakako pomoći da razbistriš glavu i opustiš tijelo. Kratka šetnja prirodom od 20-30 minuta sasvim je dovoljna, a ako uz to imaš i dobro društvo, kvalitetno vrijeme je zagarantovano, prenosi ultra.ba.

Trčanje

Za one koji preferiraju malo više fizičke aktivnosti nakon posla, trčanje je idealan izbor. U obližnjem parku ili šumi, na svježem vazduhu i okruženi prirodom, kroz trčanje će se najlakše riješiti nakupljenog stresa na poslu. Dokazane su brojne prednosti trčanja za mentalno i fizičko zdravlje, potrebno je samo ostvariti kontinuitet, a prijatni jesenji dani koji dolaze, idealni su za početak nove aktivnosti.

Knjiga

Ukoliko ipak više voliš ostati u svoja četiri zida, najbolji lijek protiv stresa jeste zanimljivo štivo. Dobra knjiga, u udobnoj fotelji ili na ljuljašci na balkonu, uz upaljen difuzer u koji ćeš staviti nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja, definicija su odmora za dušu i tijelo.

Pusti omiljenu playlistu

Uz knjigu, savršeno ide i lagana muzika u pozadini, koja će uticati na atmosferu, ali neće remetiti tvoj čitalački duh. Playlistu možeš staviti u prvi plan, te uživati u stihovima omiljenih pjesama, kao i plesu kao jednom od najoslobađajućih osjećaja, koje možeš priuštiti tijelu i umu.

Ugasi telefon

Tokom radnog vremena, telefon konstantno zvoni, stižu nam poruke, pauze provodimo listajući drušvene mreže. Kako se to ne bi nastavilo kod kuće, savjetujemo da na nekoliko sati ugasiš mobilni telefon, ili bar utišaš zvono, kako ostale aktivnosti ne bi trpjele. Ukoliko koristiš i poslovni broj, njega obavezno ugasi van radnog vremena. Digitalni detoks nam je svima potreban, a ovo je jedan od načina da ga svakodnevno primjenjujemo.

Popij čašu vina

Čak i doktori preporučuju jednu čašu crnog ili bijelog vina uz večeru, ali naglasak je na jednoj čaši. Pored toga što čaša ovog alkoholnog pića dnevno donosi benefite za srce, kosti, crijeva i mnoge druge organe, takođe pomaže da se opustiš i iz glave izbaciš sve nepotrebne misli. Poslije čaše vina ćeš lakše i utonuti u san.

Film

Jedan od načina da otplovimo na drugi kraj svijeta, u drugu epohu ili da jednostavno uživamo u zanimljivoj priči, jesu filmovi. I dok za serije moramo imati više vremena i strpljenja, prosječan film ima savršenu dužinu trajanja da ne izgubimo previše vremena pred ekranom, a da na dva sata zaboravimo na realan svijet.