Kako preživjeti život sa cimerom: Sedam praktičnih savjeta za super atmosferu

Za vas smo izdvojili nekoliko praktičnih savjeta kako da vam ovo iskustvo bude prijatnije.


woman and man roommate indoors at home doing houseworks
Foto: Envato

U nastavku pročitajte super savjete za dobru atmosferu sa cimerom.

1. Ne očekujte da postanete najbolji prijatelji prvog dana

Gledajte na cimera kao na nekoga s kim se možete dobro slagati, a ne kao na svog budućeg najboljeg prijatelja. Brucoši često postave visoka očekivanja od prijateljstva sa svojim sustanarom. Cilj je imati dobrog, ali ne i nužno sjajnog – i definitivno ne lošeg – cimera.

To je neko s kim možete dobro živjeti, a ko se ne miješa u vaše studije. Ako izvučete bliskog prijatelja, to je bonus, ali ne pretvaraju se svi cimeri u najbolje prijatelje i to je takođe OK. Ugodan život s vašim sustanarom i uživanje u njihovom društvu je sjajan ishod, piše Forbes.com.

2. Započnite razgovor što prije

Što prije započnete gradnju odnosa sa cimerom, to bolje. Neposredno prije faksa, zakažite razgovor za upoznavanje i počnite uspostavljati granice. Ako je moguće, uradite to uživo. Čak i ako ste odabrali svog cimera i već ga dobro poznajete, ovo je neophodan korak. Dobro poznavati nekoga i živjeti s njim dvije su veoma različite stvari.

3. Razgovarajte o alarmima

Pokušajte da uskladite rasporede predavanja sa svojim sustanarima prije početka semestra da vidite možete li uspostaviti radnu dinamiku u to vrijeme. Možda vam se posrećilo da imate predavanja koja počinju u 10:00 ili 11:00, ali vaš cimer možda nije imao izbora nego pohađati nastavu koja počinje u bezbožnom satu od 8:30. Jao!

Ako ste tip osobe koja može prespavati bilo šta, alarm vašeg sustanara, pet odgađanja istog kasnije, možda neće uticati na vas. Ako ipak imate lak san, alarm je mogući izvor napetosti.

4. Razgovarajte o navikama u kupatilu

Ovo bi mogao biti početak polaganog, kipećeg ogorčenja prema svom cimeru. Da biste zaštitili svoje stvari, odaberite svoje police ili prostore na kojima ćete čuvati lične potrepštine ako imate zajedničko kupatilo.

Označite ta područja svojim imenom na komadu papirića. Djelovalo je u vrtiću, a djelovaće i na faksu. Ako to svi rade, sistem je posebno učinkovit.

5. Fakultetske navike su važne

Dobro je imati razna mjesta za rad izvan svoje spavaće sobe. Ovo će ukloniti određeni pritisak koji možete imati. Uprkos tome, nekoliko all-nightera je neizbježno i rasporedi vaših ispita nikada se neće savršeno uskladiti.

U bilo kojem trenutku, jedan od vas će slaviti to što je konačno gotov sa ispitima, dok je drugi još uvijek suočen s najtežim semestrom na svijetu. Postavite neke granice sada, prije nego vas opterete s rokovima.

6. Naučite se nositi sa dosadnom bukom

Ne postoji način da se zna ko će hrkati. Ili ko će pričati preglasno, prečesto ili na telefon. Zajedno sa ostalim navikama, trebali biste razgovarati o tome kako uskladiti telefonske razgovore i posjete u početnoj fazi vašeg zajedničkog života.

7. Problem dovođenja partnera

Kontakt s romantičnim partnerom cimera može postati glavni izvor sukoba. A ako je u toku stalna, nepoželjna prisutnost partnera vašeg cimera, to može narušavati ono malo privatnosti koju imate.

Najbolje je unaprijed voditi iskren osnovni razgovor o granicama i satima posjeta. Riješiti stvari može biti jednostavno kao reći: “Hej, idem u čitaonicu na nekoliko sati. Soba je tvoja.”

Ili se možete odlučiti za uvođenje pravila da nema noćenja drugih u vašem prostoru. Šta god vi i vaš cimer odlučili, najbitnija je briga jednog za drugo i poštovanje vaših zajedničkih prostorija.