Kako dosada može dovesti do genijalnih ideja

Da li dosada može donijeti išta dobro? Može li pomoći čovjeku da bude produktivniji? Kako mentalna odsutnost vodi čovjeka do genijalnih ideja?


idea
Ilustracija: Envato

U momentima kada ne znaš šta ćeš od dosade, nauka je dokazala da u svom mozgu pokrećeš automatski režim koji podrazumijeva izvođenje standardnih radnji, tzv. standardni režim rada mozga. Tijelo prelazi na auto-pilot dok recimo slažeš veš, ideš na posao, ali ustvari, mozak tada postaje super zauzet“, objašnjava novinarka Manoush Zomorodi.

– Jer, u takvom stanju uma, dešava se da ti padaju na pamet razne ideje, rješavaš probleme koji te najviše muče, a takvo ponašanje naučnici zovu „autobiografsko planiranje“. U tim momentima čovjek preispituje svoje životne odluke, razmišlja o bitnim trenucima iz prošlosti, zatim kreira ličnu priču i postavlja ciljeve koje želi da ispuni i način na koji će ih ostvariti, dodaje Zomorodi.

Jednom kada započneš sa svakodnevnim maštanjima i dopustiš svom umu da zaista odluta, počinješ pomalo razmišljatii izvan svjesnog, pomijerajući se ka podsvjesnom, što dozvoljava novim idejama i mislima da nađu svoje mjesto u tvom mozgu, što je zapravo fantastično, objašnjava doktor Sandi Mann, koji se bavi fenomenom dosade.

Svaki put kada pažnju sa jedne stvari prebacuješ na drugu, mozak mora da izvrši neurohemijsku zamjenu koja crpi nutrijente koji su mu potrebni, kako bi uspješno izvršio zadatak. Ako je mutlitastking tvoja svakodnevica, odnosno ako obavljaš 4-5 stvari odjednom, to ne znači da zaista radiš toliko stvari u isto vrijeme, jer mozak ne funkcioniše na taj način. Zapravo, konstantnim prebacivanjem sa jedne radnje na drugu, crpiš nervne resurse, prenosi ultra.ba.

U prošlosti, ljudi su svoju pažnju na poslu preusmjeravali na svake 3 minute. Danas, isto rade na samo 45 sekundi, i to tokom cijelog dana. Prosječna osoba svoj e-mail provjeri 74 puta na dan, dok sa jednog zadatka na drugi na računaru pređe 566 puta u toku radnog vremena.

Naučnici su proučavali i ponašanje tinejdžera na društvenim mrežama, dok pričaju sa prijateljima ili rade domaće zadaće, i poslije dvogodišnjeg istraživanja rezultati su zabrinjavajući. Manje su kreativni i maštoviti, ne samo kod rješavanja drušvenih problema, već i kod odluka koje se tiču njihovog privatnog života.

Zato, kada sljedeći put posegneš za svojim telefonom, zapitaj se – Šta zaista očekujem da vidim? Ako je cilj da provjeriš mail, u redu – provjeri i završi sa tim. Ali, ako to radiš samo da odvratiš pažnju sa trenutnog posla, pametnije je jednostavno napraviti pauzu. Duboko udahni, pogledaj kroz prozor, opusti se. Jer, zapravo ovom malom pauzom u kojoj ne radiš ništa, postižeš više i postaješ produktivnija osoba. Na prvu se može činiti malo čudno i neprirodno, ali stanje dosade zapravo može dovesti do brilijantnih ideja.