Kad te faks otjera u grob – doslovno! Studenti na priliku da ‘umru’ na pola sata čekaju dvije sedmice

Univerzitet Radboud u Holandiji osmislilo je neobičnu metodu za rješavanje stresa svojih studenata.


4297cudaci

Mnogi fakulteti pokušavaju ponuditi niz alternativnih terapija koje bi pomogle studentima koji pate od anksioznosti tokom ispitnih rokova. Ipak neke nisu samo alternativne, već su malo i morbidne. Tako je Univerzitet Radboud u Holandiji osmislilo meditacijski grob, koji studentima omogućava da na miru razmisle o beskorisnosti svog postojanja, prenosi mojfaks.com.

Terapije sa psima koje umanjuju stres, dizajniranje “tihih prostorija” čini se da nije funkcioniralo na ovom holandskom Univerzitetu. Alumniji sa Radbouda objavili su video u kojem pokazuju svoj jedinstven način smanjivanja stresa – oni legnu u iskopani grob.

Iza studentske kapele nalazi se rupa, koja predstavlja grob. I sudeći po objavama o redovima čekanja, mnogi studenti umiru kako bi ušli u njega. Unutar groba nalazi se yoga mat prostirka gdje kako bi studentima ovo meditativno iskustvo bilo udobno i natpis “Ostanite čudni”. Kada si živ čovjek i polegneš se u grob, prešao si igricu začudnosti.

Bizarni projekt je toliko popularan među studentima, da su pojedini već dvije sedmice na listi čekanja za popularnu grobnicu.

Ja i moja cimerica planirale smo otići ležati u grobu prije sedmicu dana. Otkrile smo da postoji lista čekanja jer je grobnica prilično popularna, pa još nismo došle na red, govori studentica Sean McLaughlin za Mirror.

Član studentske kapele i utemeljitelj projekta John Hacking, istakao je kako grob zapravo služi studentima da malo više počnu cijeniti svoje vrijeme na zemlji.

Na kampusu je ovo terapijsko-morbidno iskustvo popularizirano na plakatima pod citatom “Memento mori”, odnosno “Sjeti se smrti”. Jednom kad legnete u grobnicu, možete ostati ležati najmanje 30 minuta i najviše do tri sata.

Naravno, ako niste zaista umrli, onda ništa od ustajanja.

(STUDOMAT.ba)