Još 48 sati do ispita: Šta sada da radimo?

Dok se okrenemo oko sebe, stigao je kraj semestra, dva su dana do ispita, a vi niste spremni, šta onda uraditi?


ucenje

Uveliko je počeo novi semestar, slušanje predavanja i vježbi, kafe sa kolegama u pauzama (barem online druženja, ako ništa drugo), novi predmeti po mogućnosti zanimljivi, ali povrh svega osjećaj da imamo još dosta vremena do ispitnog roka. Kako to obično ide, prvu sedmicu fakulteta ni ne primijetimo, druga i treća prolete i odjednom se nađemo pri kraju semestra i tek onda nas uhvati panika.

Kad je prije prošlo vrijeme? Šta smo uopšte sve radili? Nemoguće da su ispiti tako blizu!

Međutim, kratkim razgovorom sa sobom često uspijemo da se ubijedimo da ne moramo još da počnemo sa učenjem, da stižemo sve i da ako baš ništa, uvijek imamo i sljedeći rok. Ništa strašno. Naravno, to i nije ništa strašno sve dok nakon nekog vremena ne shvatimo da će nam to upropastiti sve planove koje smo imali.

Student girl felt asleep studying among many books
Foto: Envato

Ali šta sada da radimo? Imamo još 48 sati do ispita!

Vjerujemo da većina vas zna onaj ojsećaj kada poželite da ste prije 10 dana samo počeli po malo da učite, kada osjećate da će vam glava eksplodirati od milion misli koje trče od ostvarivog do nemogućeg i kada biste najradije sjeli, plakali i kukali, ali nemate vremena ni za to.

Kreće razmišljanje o odustajanju, o narednom roku u kome uvijek daju teži ispit i zaključak da mora da se položi sada. Ali KAKO?

studying
Foto: Envato

Strategija “48”

Ova strategija nije nikakva magija, ali može nekom da pomogne.

1. Korak – Odlučite!

Prvo, naravno, treba otkazati sve dogovore za naredna dva dana i čvrsto odlučiti da ćete učiti, što neće biti toliko teško jer se obavezujete da učite samo dva dana za koja svi znamo da će proći nevjerovatnom brzinom. To je dobar početak jer tako počinjete da se koncentrišete na rješenje problema i način njegovog postizanja. Nema razmišljanja više o tome kako smo mogli ranije da počnemo da učimo i kako nema šanse da položimo. Uvijek ima šanse!

Pensive student in casual wear reading textbook, thinking over complicated task, studying for exam
Foto: Envato

2. Korak – Isplanirajte do detalja

Kada ste to raščistili sa sobom, treba dobro isplanirati i organizovati naredna dva dana. Ima jedna jako dobra rečenica za to:

 – Plan je ništa, planiranje je sve, koja u prvi mah možda nije jasna, ali poslije ovakvih iskustava se definitivno iskristališe njeno značenje. Cilj planiranja je plan, ali da biste postigli najbolji plan morate perfektno da vodite proces planiranja. Zbrzate li to misleći da samo gubite i ovo malo dragocjenog vremena dobićete jedan haotičan ishod. Ako plan bude neprecizan, pa krenete užurbano da čitate jedan dio knjige, pa jednu rečenicu iz skripte, pa neke slajdove sa sajta, na kraju nećete ništa postići.

Zato papir i olovku u ruke i napišite plan! Može, naravno, i laptop i word dokument. Možda je nešto bolja tehnika pisanje na papiru, pa onda zaokruživanje i precrtavanje postignutih ciljeva.  To bi trebalo da predstavlja zadovoljstvo i veći osjećaj postignuća kad svojom rukom precrtate neko pitanje koje te naučili ili oblast koju ste prešli. To vi odlučite, samo obavezno napišite negdje jer će vas i samo čitanje plana motivisati kada zastanete i kada pomislite da vi to ne možete. Budite sigurni da možete ako ste već uspjeli da isplanirate i krenuli sa učenjem.

studying together
Foto: Envato

3. Korak – Plan po vašoj mjeri

Kakav plan treba da bude ne može se tačno odrediti jer nije univerzalana nego treba da ga napravite po vašim afinitetima, onako kako vama najviše odgovara i to će biti najbolji način za vas. Bilo čitanje čitavog gradiva po određenim dijelovima i razumijevanje suštine ili učenje svakog pitanja detaljno. Bitno je da plan postoji, piše najstudent.com.

4. Korak – Budite istrajni!

Kada ste napravili plan, držite se njega pa makar vam i u nekom trenutku izgledao apsurdno! I obavezno, ma koliko god naučili ili mislili da ne znate ništa, IZAĐITE NA ISPIT!

young blonde caucasian student in eyeglasses thinking and writing something with pencil studying e1656006247824
Foto: Envato

Nemoguće ne postoji!

Znate onu izreku: “Sreća prati hrabre” ?

Učenje jeste bitan faktor kod polaganja ispita, ali sreća je nekad presudna. M koliko vam se činilo nemoguće, ne treba da odustajete! Ništa nećete izgubiti ako pokušate, a možete mnogo da dobijete. Najgore što može da vam se desi je da profesor bude neprijatan prema vama i da padnete ispit. Neprijatnost profesora ne treba da vas dotiče, a ako ne izađete na ispit pali ste ga automatski. Pri tom, razmislite samo, ako znate da ste u učenje uložili samo dva dana, možete jedino da se mnogo obradujete ako položite ispit. Ako se desi da padnete nećete biti preterano iznenađeni i moći ćete lakše da se utješite misleći

 – Pa dobro, da0/la sam sve od sebe, ali eto učila sam ga samo dva dana, nego da ste ga pali sjedeći kod kuće, ne radeći ništa i razmišljajući da li biste ga položili da ste izašli.

Girl studying with tablet, textbooks and cup of coffee on desk at cozy home
Foto: Envato

Izađite iz svoje komfor zone

U studiranju, kao i u životu, nekad ćete biti vrijedni i radit ćete puno, a nekad će doći period u kojem ste malo lijeni i rasijani. Nekada ćete krenuti ozbiljan ispit da spremate početkom semestra, a nekad par dana pred. To vas ne određuje kao studenta, ni kao osobu. Bitno je kako se nosite sa posljedicama svog ponašanja i kako rješavate i reagujete na potencijalne probleme. Često je potrebno izaći iz zone komfora i uraditi nešto što mislimo da ne možemo.

48 sati do ispita može da znači “ništa od toga”, “ma neću ni da pokušavam”, “ovo je mnogo teško”, “nema šanse”, a može da se pretvori u priču kako je “mogu ja to” postalo: Uspio/uspjela sam!