Jesu li drevni Egipćani obožavali mačke i zašto?

Domaće mačke mogu biti simpatične, razigrane i inteligentne suputnice pa ne čudi što ih mnogi vole. No historija svjedoči da je bilo naroda, poput drevnih Egipćana, koji su im se divili kao da su božanstva.


egypt cats 1590497067

Vjeruje se da su mačke najprije pripitomljene u Egiptu, prije otprilike 5.000 godina. Bile su toliko poštovane da je onaj ko je ubio mačku, čak i slučajno, bio osuđen na smrt, navodi National Geographic.

U vrijeme davno prije naučno utemeljenih poljoprivrednih tehnika bilo je vrlo važno očuvati opskrbu hranom. Mačke su, naravno, prirodni lovci koji bi štitili zalihe žita uklanjanjem glodavaca. Egipćani su ih prepoznali i kao zaštitnike domaćinstva jer su bile efikasne u borbi protiv glodavaca, ali i protiv otrovnih zmija. Postoje dokazi o mačjim grobljima koji datiraju od 1.000 godina prije Krista, a gdje su pojedine mačke mumificirane i pokopane s nakitom.

Prema egipatskoj mitologiji, bogovi i boginje su imali moć transformirati se u životinje. Božica Bast (koja se ponekad naziva Bastet ili Bastu) prikazana je kao mačka, ali Antonietta Catanzariti, kustosica Smithsonianove galerije Arthur M. Sackler, kaže da je netačno reći da su Egipćani obožavali mačke.

Image 1 Hyroglifics 1

Ono što su zapravo radili bilo je povezivanje mačaka s određenim božanstvima zbog njihovog stava i načina na koji su se ponašale u prirodnom svijetu, rekla je za Smithsonian Magazine.

S tim se slaže i egiptologinja Melinda Hartwig, kustosica drevne egipatske, nubijske i bliskoistočne umjetnosti u muzeju Michaela C. Carlosa Univerziteta Emory.

Postoji nekoliko zanimljivih priča. Egipatske porodice navodno bi obrijale obrve kad bi njihova mačka umrla prirodnom smrću, a u slučaju uginulog psa uklanjali su sve dlake s tijela. U slučaju požara kuće, muškarcima nije bio cilj boriti se protiv vatre, već spasiti mačku, piše Faktor.ba.

Mačke nisu bile obožavane, ali vjerovalo se da u sebi nose božansku esenciju, kazala je Antonietta Catanzariti za Stuff Works.