Jednostavni psihološki trikovi da postignete željeno

Znate li šta trebate učiniti kako biste si olakšali razgovor za posao, dobili nečije povjerenje, ostvarili ciljeve ili jednostavno naveli drugu osobu da uradite ono što želite? Donosimo nekoliko trikova.


intelligent 1589298979

1. Pokažite poštovanje i ljubav tokom svađe

Ako se nalazite u raspravi s osobom koju ne želite učiniti neprijateljem i cijenite je ili volite, ukažite joj na to jednostavnim rečenicama: “Cijenim tvoje mišljenje iako se ne slažem s njim” ili “Volim te, ali se ne mogu složiti s onime što tvrdiš”. To će u osobi izazvati osjećaj poštovanja i vjerojatnije je da će se kasnije složiti s vama, ako imate dobru argumentaciju, jer vas neće gledati kao neprijatelja.

2.Pronađite pravi trenutak

Ako želite nekoga zamoliti za uslugu, imate pitanje kojim želite izvući korist od druge osobe, pričekajte da budu na odlasku ili da budu umorni. To će rezultirati njihovim manjkom volje da se previše bave argumentiranjem zašto vam ne mogu dati to što želite, pa će vrlo vjerojatno jednostavno pristati.

arguing 1589298829

3. Tražite više, pa manje

Potreban vam je novac od roditelja, koji se bune jer kako kažu trošite previše. Možda biste mogli pokušati ovaj psihološki trik. Odredite željenu sumu koja vam treba, a kao prvobitnu ponudu izrecite veći iznos, za koji ste sigurni da će biti odbijen, zatim kao drugu ponudu recite od početka ciljani iznos. Velika je vjerovatnoća da će se ljudi složiti s drugom opcijom, iako bi i nju prvobitno odbili, no sad se slažu jer osjećaju grižnju savjest i neugodnost.

4. Izbjegavajte fraze poput: “ja mislim”

Ukoliko stalno svoje izjave počinjete sa “ja mislim”, “po mom mišljenju”, “meni izgleda tako”, mogli biste na drugu osobu ostaviti utisak nesigurne osobe, te kako dosita ne stojite iza svojih izjava.

5. Ostavite utisak poštovanja

Ovaj trik će vam poslužiti i ako ste loši u pamćenju tuđih imena. Pri upoznavanju, nakon što vam se osoba predstavi, prilikom rukovanja uz “drago mi je upoznati te” dodajte i ime osobe s kojom se rukujete. U njihovim očima osjetit će se kao da su važni da budu upamćeni, a i kao da vi poštujete taj trenutak i počašćeni ste.

handshakeing 1589298890