Iz štampe izašla knjiga karikatura “Bolonja u BiH”: Crne mrlje visokog obrazovanja

Knjiga je rađena povodom desete godišnjice potpisivanja naše zemlje Bolonjske deklaracije. Karikature na duhovit način govore o ciljevima Bolonjske deklaracije i bolonjskog procesa, a najviše o osiguranju kvaliteta u obrazovanju. Radi se o prvoj knjizi karikatura sa ovom tematikom u BiH, regionu i Evropskoj uniji.


Autor: Benjamin Muhamedbegović
Autor: Benjamin Muhamedbegović

U izdanju Bosanske medijske grupe iz Tuzle ovih dana je iz štampe izašla knjiga karikatura koja nosi naziv “Bolonja u BiH”, autora doc. dr. sc. Benjamina Muhamedbegovića iz Zvornika.

Knjiga je rađena povodom desete godišnjice potpisivanja naše zemlje Bolonjske deklaracije. Karikature na duhovit način govore o ciljevima Bolonjske deklaracije i bolonjskog procesa, a najviše o osiguranju kvaliteta u obrazovanju. Radi se o prvoj knjizi karikatura sa ovom tematikom u BiH, regionu i Evropskoj uniji, piše “Oslobođenje”.

Neutemeljena šutnja

– Knjiga je dva puta ugledala svjetlo dana. Prvi u septembru prošle godine, kada je odštampano 10 komada pred godišnjicu potpisivanja Bolonjske deklaracije. Knjiga je 23. septembra promovirana u Tuzli. Ista knjiga je odštampana u tiražu od 500 komada dva mjeseca kasnije, kazao je Muhamedbegović, dodajući da su finansijska sredstva razlog za dvomjesečni period kašnjenja, jer su neki sponzori podržali ovaj projekat, a drugi odbili podržati.

– Prvima hvala, a na druge se ne ljutim, jer sam i sam proveo dio radnog vijeka u privredi, u proizvodnji prehrambenih proizvoda i znam šta je borba na tržištu, kaže Benjamin.

On navodi da razumije i one sponzore koji su izrazili bojazan zbog samog kritičkog karaktera karikature. S druge strane, on takvu bojaznost nema.

– Držim se onoga što je moj veliki imenjak vrsni diplomata i naučnik Benjamin Franklin rekao: Kao što moramo odgovarati za svaku neutemeljenu riječ, tako moramo odgovarati i za svaku neutemeljenu šutnju, kazao nam je ovaj karikaturista.

U knjizi su zastupljene karikature o temi seks-skandala, mita, korupcije, nepotizma, brzopoteznih doktorata, kupoprodaje diploma i sličnih crnih mrlja visokog obrazovanja u BiH. Benjamin navodi da on nije neko ko je otkrio sve ove probleme, jer o njima mediji svakodnevno govore.

– Samo, čini se da na to nema dovoljno reakcija odgovornih organa. Međutim, prvi sam koji to radi na ovaj način s pozicije običnog građanina ove države koji ima sklonost ka karikaturi. Ovo je moj lični projekat za koji ne vezujem instituciju svog zaposlenja (Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta), niti institucije mog akademskog angažmana, kaže Benjamin.

Promocije i izložbe

On navodi da su planirane promocije knjige u Tuzli, Banjoj Luci, Zenici i Sarajevu. Uz promocije su planirane i izložbe originalnih karikatura u boji A3 formata, koje su u knjizi isključivo u crno-bijelom izdanju i manjeg formata zbog cijene štampe.

– Za karikature sa tekstom postoji i prijevod na engleski jezik. Za neke takve karikature koje na duhovit i afirmativan način dovode u vezu visoko obrazovanje i neke neprevaziđene BH vrijednosti poput Indeksa, Dugmeta, Pušenja i Nadrealista, zapadnjaci će morati naučiti nešto o njima da bi 100 posto razumjeli “u čemu je fol”. Mislim da i trebaju, jer i mi previše znamo o njihovim Beatlesima, Stonesima, Schorpioensima i sl., kazao nam je Benjamin, navodeći kako mu je drago da su se neki eminentni profesori ponudili kao promotori knjige.

(oslobodjenje.ba)