Iz štampe izašla knjiga karikatura “Bolonja u BiH”: Crne mrlje visokog obrazovanja

Knjiga je rađena povodom desete godišnjice potpisivanja naše zemlje Bolonjske deklaracije. Karikature na duhovit način govore o ciljevima Bolonjske deklaracije i bolonjskog procesa, a najviše o osiguranju kvaliteta u obrazovanju. Radi se o prvoj knjizi karikatura sa ovom tematikom u BiH, regionu i Evropskoj uniji.


Autor: Benjamin Muhamedbegović
Autor: Benjamin Muhamedbegović

U izdanju Bosanske medijske grupe iz Tuzle ovih dana je iz štampe izašla knjiga karikatura koja nosi naziv “Bolonja u BiH”, autora doc. dr. sc. Benjamina Muhamedbegovića iz Zvornika.

Knjiga je rađena povodom desete godišnjice potpisivanja naše zemlje Bolonjske deklaracije. Karikature na duhovit način govore o ciljevima Bolonjske deklaracije i bolonjskog procesa, a najviše o osiguranju kvaliteta u obrazovanju. Radi se o prvoj knjizi karikatura sa ovom tematikom u BiH, regionu i Evropskoj uniji, piše “Oslobođenje”.

Neutemeljena šutnja

– Knjiga je dva puta ugledala svjetlo dana. Prvi u septembru prošle godine, kada je odštampano 10 komada pred godišnjicu potpisivanja Bolonjske deklaracije. Knjiga je 23. septembra promovirana u Tuzli. Ista knjiga je odštampana u tiražu od 500 komada dva mjeseca kasnije, kazao je Muhamedbegović, dodajući da su finansijska sredstva razlog za dvomjesečni period kašnjenja, jer su neki sponzori podržali ovaj projekat, a drugi odbili podržati.

– Prvima hvala, a na druge se ne ljutim, jer sam i sam proveo dio radnog vijeka u privredi, u proizvodnji prehrambenih proizvoda i znam šta je borba na tržištu, kaže Benjamin.

On navodi da razumije i one sponzore koji su izrazili bojazan zbog samog kritičkog karaktera karikature. S druge strane, on takvu bojaznost nema.

– Držim se onoga što je moj veliki imenjak vrsni diplomata i naučnik Benjamin Franklin rekao: Kao što moramo odgovarati za svaku neutemeljenu riječ, tako moramo odgovarati i za svaku neutemeljenu šutnju, kazao nam je ovaj karikaturista.

U knjizi su zastupljene karikature o temi seks-skandala, mita, korupcije, nepotizma, brzopoteznih doktorata, kupoprodaje diploma i sličnih crnih mrlja visokog obrazovanja u BiH. Benjamin navodi da on nije neko ko je otkrio sve ove probleme, jer o njima mediji svakodnevno govore.

– Samo, čini se da na to nema dovoljno reakcija odgovornih organa. Međutim, prvi sam koji to radi na ovaj način s pozicije običnog građanina ove države koji ima sklonost ka karikaturi. Ovo je moj lični projekat za koji ne vezujem instituciju svog zaposlenja (Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta), niti institucije mog akademskog angažmana, kaže Benjamin.

Promocije i izložbe

On navodi da su planirane promocije knjige u Tuzli, Banjoj Luci, Zenici i Sarajevu. Uz promocije su planirane i izložbe originalnih karikatura u boji A3 formata, koje su u knjizi isključivo u crno-bijelom izdanju i manjeg formata zbog cijene štampe.

– Za karikature sa tekstom postoji i prijevod na engleski jezik. Za neke takve karikature koje na duhovit i afirmativan način dovode u vezu visoko obrazovanje i neke neprevaziđene BH vrijednosti poput Indeksa, Dugmeta, Pušenja i Nadrealista, zapadnjaci će morati naučiti nešto o njima da bi 100 posto razumjeli “u čemu je fol”. Mislim da i trebaju, jer i mi previše znamo o njihovim Beatlesima, Stonesima, Schorpioensima i sl., kazao nam je Benjamin, navodeći kako mu je drago da su se neki eminentni profesori ponudili kao promotori knjige.

(oslobodjenje.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X