IT stručnjaci među najbolje plaćenim u BiH

Informacijsko-tehnološki (IT) stručnjaci, odnosno oni koji rade u kvalifikacijskoj djelatnosti "informacija i komunikacija", među najbolje su plaćenim u Bosni i Hercegovini.


IT strucnjaci

Informacijsko-tehnološki (IT) stručnjaci, odnosno oni koji rade u kvalifikacijskoj djelatnosti “informacija i komunikacija”, među najbolje su plaćenim u Bosni i Hercegovini.

IT strucnjaciNjihova je prosječna neto plata za mjesec februar ove godine iznosila 1.154 KM, što je mnogo veća plata od prosječne u našoj zemlji (815 KM), a jedino veće plate od njih imali su djelatnici u finansijama i osiguranjimam, te u proizvodnji i distribuciji električnom energijom.

Potrebno je spomenuti da je riječ o deficitarnom zanimanju, te da su upravo IT stručnjaci jedni od najtraženijih zanimanja. Isto tako su, prema saznanjima Dnevnog lista od Federalnog zavoda za statistiku i portala Posao.ba, među prva tri zanimanja za koja se predviđa da će u 2013. biti najtraženija pobrojani redom: inženjeri informatike, elektrotehnike i mašinstva.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, njihove prosječne bruto plate su u februaru 2013. iznosile 1.818 KM. Također, IT stručnjaci lako dođu do posla, čak se zaposle i za vrijeme studiranja, prije nego što steknu to zvanje.

Podaci Agencije govore da je u ovoj kvalifikacijskoj djelatnosti broj radnika sve veći. Ukupno ih je na kraju februara bilo zaposlenih 16.679, a od toga bilo je nešto više od 10.000 žena. Jedino je bilo zaposlenih manje u januaru ove godine, i to za neznatnih 0,1 posto.

U usporedbi s brojem zaposlenih u februaru prošle godine, zabilježeno je povećanje radnika u informacijama i komunikacijama za tri posto. Za isti postotni broj povećao se broj radnika u prva ovogodišnja dva mjeseca u usporedbi s periodom januar-februar 2012. godine.

(fzzz.ba)