Istraživanje sprovedeno na studentima otkrilo: Ako želiš povećati snagu mozga – samo pomiriši kafu!

Rezultati su pokazali da je grupa u sobi koja je mirisala na kafu, postigla znatno bolje rezultate na testu.


studenti kafa

Prednosti kafe u vidu napitka povećavaju se iz dana u dan, ali evo još dobrih vijesti za ljubitelje ovog popularnog napitka, ali čak i za one koji ne piju kafu, već je mogu samo mirisati, kako bi postigli veću produktivnost.

Prema novim istraživanjima na “Stevens Institute of Technology”, samo miris kafe može vam pružiti kognitivni podsticaj. Istraživanje, objavljeno u časopisu “Journal of Environmental Psychology”, ne samo da ističe skrivenu snagu mirisa, već takođe otkriva da miris kave, ima sličan uticaj kao ispijanje kafe, što ukazuje da je mirisanje kafe jednako dobro, kao i da je pijete.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ukoliko ne piješ kafu, njen miris je jednako dobar

Istraživački tim podijelio je 100 studenta poslovanja u dvije grupe i svaka grupa je odgovorila na 10 ispitnih pitanja. Jedna grupa polagala je test u mirisnoj sobi sa mirisom kafe, a druga grupa je polagala test u sobi bez mirisa kafe, prenosi ultra.ba.

Rezultati su pokazali da je grupa u sobi koja je mirisala na kafu, postigla znatno bolje rezultate na testu.

Miris kafe pomogao ljudima da bolje odgovaraju na analitičke zadatke, što je bilo zanimljivo, izjavila je glavna autorka istraživanja, Adriana Madzharov.

Autorka istraživanja je poručila poslodavcima da mogu praktično iskoristiti mogućnosti u smislu suptilnih mirisa kafe u radnim prostorijama, koji mogu uticati na kreiranje novog i drugačijeg okruženja, raspoloženja, ali i produktivnosti zaposlenih.