Istraživanje pokazalo: Ženama treba više sna nego muškarcima

Nauka kaže da ženama treba više sna jer im mozak više radi...


zene san

Sastavljanje liste i organiziranje rasporeda dok pripremate doručak, javljanje se na telefon i postavljanje stola u isto vrijeme… multitasking je nevjerovatan talent žena koji nažalost uvijek dovodi do stresa i iscrpljenosti.

Danas sa vama želimo podijeliti rezultate studije koja objašnjava koliko ženama treba da spavaju da bi ostale zdrave i radile produktivno.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Istraživači sa Univerziteta Loughborough u Velikoj Britaniji otkrili su da što više koristite mozak tokom dana, to mu je više potrebno da se odmori dok spava.

Rezultati pokazuju da ženski mozak radi na složenije načine, jer žene teže multitaskingu. Stoga im je potrebno više sna.

 – Ženski mozak je složeniji od muškog, pa su njihove potrebe za snom nešto veće, rekao je profesor Jim Horne, autor studije.

Prosječnoj odrasloj osobi treba 6-8 sati sna da se oporavi od umora i iscrpljenosti od aktivnosti koje se provode tokom dana. Ženama je potrebno samo 20 minuta više sna nego muškarcima da bi se mozak mogao popraviti i obnoviti.

Također je utvrđeno da malo odmora ima gore učinke na zdravlje žena nego na zdravlje muškaraca, na primjer, pogoduje nastanku kardiovaskularnih problema i dijabetesa, depresije, stresa ili anksioznosti. Kako noć odmiče, ženski snovi postaju sve lakši, lakše ih se budi od muškaraca i puno su osjetljiviji na jake zvukove.

Zaključno, s još 20 minuta sna i dobrog odmora možete biti ona vesela i multitasking žena kojoj se svi dive.

Zato resetirajte budilicu i prespavajte dodatnih 20 minuta… Znanost to preporučuje!