Istraživanje dokazalo: Trećina brucoša se bori sa anksioznošću i depresijom

Više od jedne trećine studenata prve godine pokazuje visok rizik od samoubistva.


Foto: Envato
Foto: Envato

Prema novom istraživanju koje je proveo Ured za nacionalnu statistiku Velike Britanije, više od trećine ovogodišnje skupine brucoša pokazuje znakove depresije i anksioznosti.

Od 2000 studenata zatraženo je da navedu kako su se osjećali tokom posljednje dvije sedmice, pri čemu je 39 posto pokazalo znakove “nekog oblika anksioznosti”, a daljnjih 37 posto “umjerenih do jakih simptoma depresije”. Od početka jesenskog semestra, 23 posto učenika reklo je da su im mentalno zdravlje i dobrobit “malo ili puno lošiji”.

Studenti su u prosjeku svoje zadovoljstvo životom ocijenili ocjenom 6,6/10 u usporedbi sa 7,1 za opću populaciju, prenosi The Tab.

Studenti potražuju i profesionalnu pomoć

21 posto studenata prve godine reklo je da su koristili usluge mentalnog zdravlja od prošlog septembra.

Tim Gibbs, koji je vodio istraživanje o uvidima u studente COVID-19, rekao je:

Više od trećine studenata prve godine prijavilo je umjerene do teške simptome depresije sa sličnom količinom koja pokazuje znakove anksioznosti, što je zabrinjavajuća količina dolaznog studentskog tijela.

Zasebno istraživanje pokazalo je da bi 40 posto doktorskih studenata moglo biti “u opasnosti od samoubojstva”.

Dr. Cassie Hazell, jedna od autorica istraživanja, opisala je rezultate kao “srceparajuće”, rekavši za Times Higher Education:

Postoji pravi pritisak da se bude savršen, čemu ne pomaže činjenica da ne govorimo o tome kako istraživanje može biti neuredno i frustrirajuće.