Istraživanje dokazalo: Odabir pogrešnog studija te može učiniti depresivnim

Kako se bliže rokovi za donošenje odluka o fakultetima, hiljade studenata širom svijeta donose konačne odluke o tome gdje žele studirati.


Getting a diploma
Ilustracija: Envato

Studenti često uzimaju u obzir faktore poput cijene, težine studija i profesionalnih rezultata, ali prema nedavnom članku objavljenom u sociološkom časopisu Youth and Society, budući studenti također moraju razmisliti mogu li ih buduća škola učiniti depresivnima.

Studija, koju su proveli docent Noli Brazil sa Univerziteta Davis u Kaliforniji i docent Matthew Andersson sa Univerziteta Baylor, otkrili su da tamo gdje studenti odluče započeti svoj studij može imati značajan utjecaj na njihovo mentalno zdravlje, piše CNBC.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Brazil i Anderson analizirali su podatke od 1.453 studenata prije i nakon polaska na fakultet. Njihovo je istraživanje otkrilo da je oko 50 posto studenata odlučilo pohađati fakultet s “manjim” akademskim uvažavanjem u odnosu na nečiju srednju školu – fenomen poznat kao “nedovoljno usklađivanje”. U prosjeku, ovi studenti koji nisu imali dovoljno uspjeha predstavili su 27 posto povećanje simptoma depresije i imali su niže samopouzdanje.

Njihova istraživanja pokazuju da je izazivanje sebe i okruženje vršnjacima koji vas tjeraju da radite bolje zapravo dobro za vaše mentalno zdravlje.

Naši nalazi ukazuju na to da je prilikom odabira fakulteta važno razmišljati o mnogo više od toga je li fakultet blizu kuće ili koliko košta pohađanje, pišu istraživači. – Ako se ne uzmu u obzir sveukupne akademske sposobnosti studenta, studenti mogu završiti fakultet na kojem je veća vjerojatnost da će se osjećati slomljeno.

Naučnici su uzeli u obzir faktore kao što su rasa, dob i spol te su otkrili da je vjerojatnije da će neki učenici imati slabiji par.

Ova veća svijest osobito je važna za studente s niskim primanjima i tradicionalno nedovoljno zastupljene grupe, koje su podložnije nedostatku fakulteta, pišu.

Iako bi istraživanje Brazila i Andersona studentima moglo dati još jedan razlog za brigu tijekom procesa donošenja odluka, Adrian Ridner, izvršni direktor i suosnivač internetske obrazovne firme Study.com, kaže da studenti moraju duboko udahnuti u ovo doba godine .

Odabir mjesta na fakultet čini se ogromnom odlukom, i jest, ali zaista velika odluka je napraviti prvi korak i otići na fakultet i steći tu diplomu, kaže on. – To je odluka koji će vam promijeniti život.

Važan je odabir gdje ići, ali najvažniji je jednostavno odabir.