Istraživanje dokazalo: Odabir pogrešnog studija te može učiniti depresivnim

Kako se bliže rokovi za donošenje odluka o fakultetima, hiljade studenata širom svijeta donose konačne odluke o tome gdje žele studirati.


Getting a diploma
Ilustracija: Envato

Studenti često uzimaju u obzir faktore poput cijene, težine studija i profesionalnih rezultata, ali prema nedavnom članku objavljenom u sociološkom časopisu Youth and Society, budući studenti također moraju razmisliti mogu li ih buduća škola učiniti depresivnima.

Advertisements

Studija, koju su proveli docent Noli Brazil sa Univerziteta Davis u Kaliforniji i docent Matthew Andersson sa Univerziteta Baylor, otkrili su da tamo gdje studenti odluče započeti svoj studij može imati značajan utjecaj na njihovo mentalno zdravlje, piše CNBC.

Advertisements

Brazil i Anderson analizirali su podatke od 1.453 studenata prije i nakon polaska na fakultet. Njihovo je istraživanje otkrilo da je oko 50 posto studenata odlučilo pohađati fakultet s “manjim” akademskim uvažavanjem u odnosu na nečiju srednju školu – fenomen poznat kao “nedovoljno usklađivanje”. U prosjeku, ovi studenti koji nisu imali dovoljno uspjeha predstavili su 27 posto povećanje simptoma depresije i imali su niže samopouzdanje.

Njihova istraživanja pokazuju da je izazivanje sebe i okruženje vršnjacima koji vas tjeraju da radite bolje zapravo dobro za vaše mentalno zdravlje.

Naši nalazi ukazuju na to da je prilikom odabira fakulteta važno razmišljati o mnogo više od toga je li fakultet blizu kuće ili koliko košta pohađanje, pišu istraživači. – Ako se ne uzmu u obzir sveukupne akademske sposobnosti studenta, studenti mogu završiti fakultet na kojem je veća vjerojatnost da će se osjećati slomljeno.

Naučnici su uzeli u obzir faktore kao što su rasa, dob i spol te su otkrili da je vjerojatnije da će neki učenici imati slabiji par.

Ova veća svijest osobito je važna za studente s niskim primanjima i tradicionalno nedovoljno zastupljene grupe, koje su podložnije nedostatku fakulteta, pišu.

Iako bi istraživanje Brazila i Andersona studentima moglo dati još jedan razlog za brigu tijekom procesa donošenja odluka, Adrian Ridner, izvršni direktor i suosnivač internetske obrazovne firme Study.com, kaže da studenti moraju duboko udahnuti u ovo doba godine .

Odabir mjesta na fakultet čini se ogromnom odlukom, i jest, ali zaista velika odluka je napraviti prvi korak i otići na fakultet i steći tu diplomu, kaže on. – To je odluka koji će vam promijeniti život.

Važan je odabir gdje ići, ali najvažniji je jednostavno odabir.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!