Ilustracije koje pokazuju razliku između psa i mačke kao ljubimca

Da li više volite pse ili mačke?


Veterinarka, dr. Mikel Delgado, 2014. godine objavila je istraživanje koje je proučavalo različite dimenzije osobnosti, koje se nazivaju ‘Velikih 5’, kod onih koji vole mačke ili pse, kao i kod onih koji su rekli da nemaju preferencije ili pak uopće ne vole ni mačke ni pse.

Advertisements

Velikih 5 je zapravo metrika osobnosti, a sastoji se od pet osobina: otvorenost, savjesnost, ekstroverzija, slaganje i neurotičnost. Te se osobine mogu široko primijeniti u različitim kulturama i čine koristan način za razumijevanje osobnosti.

Delgado je otkrila da su ispitanici koji su rekli da više vole mačke imali veću otvorenost i neurotičnost, dok su oni koji su se prepoznali kao ljubitelji pasa imali tendenciju ka većoj ekstrovertiranosti i slaganju.

“Pseći i mačji tim”

Ova se otkrića podudaraju s prethodnim studijama o ovom pitanju. Takve su studije također otkrile da oni koji se identificiraju kao “pseći tim” imaju tendenciju biti dominantniji u socijalnim interakcijama i narcisoidniji, a oni koji se identificiraju kao “mačji tim”, vjerovatnije su bili ženskog spola.

To bi bilo nešto o vlasnicima ovih ljubimaca. A sada pogledajte koliko su različiti pogledi naših četveronožnih prijatelja na odanost i ljubav možete vidjeti na narednim ilustracijama.

Kad spavaš, kako te budi pas, a kako mačka

Šta mislite, ko je izbirljiviji u hrani?

Advertisements

Kad je u pitanju odanost i ljubav, više je pokazuju psi, dok mačke ponekad djeluju “sebično”

Kada dođeš s posla/fakulteta, kako te dočeka pas, a kako mačka:

Ko više voli kupanje? Poznato je da mace nisu neki ljubitelji vode 

Oba ljubimca vole maženje, samo svaki na svoj način