Ilustracije koje pokazuju razliku između psa i mačke kao ljubimca

Da li više volite pse ili mačke?


kupanje pas maca 1

Veterinarka, dr. Mikel Delgado, 2014. godine objavila je istraživanje koje je proučavalo različite dimenzije osobnosti, koje se nazivaju ‘Velikih 5’, kod onih koji vole mačke ili pse, kao i kod onih koji su rekli da nemaju preferencije ili pak uopće ne vole ni mačke ni pse.

Velikih 5 je zapravo metrika osobnosti, a sastoji se od pet osobina: otvorenost, savjesnost, ekstroverzija, slaganje i neurotičnost. Te se osobine mogu široko primijeniti u različitim kulturama i čine koristan način za razumijevanje osobnosti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Delgado je otkrila da su ispitanici koji su rekli da više vole mačke imali veću otvorenost i neurotičnost, dok su oni koji su se prepoznali kao ljubitelji pasa imali tendenciju ka većoj ekstrovertiranosti i slaganju.

“Pseći i mačji tim”

Ova se otkrića podudaraju s prethodnim studijama o ovom pitanju. Takve su studije također otkrile da oni koji se identificiraju kao “pseći tim” imaju tendenciju biti dominantniji u socijalnim interakcijama i narcisoidniji, a oni koji se identificiraju kao “mačji tim”, vjerovatnije su bili ženskog spola.

To bi bilo nešto o vlasnicima ovih ljubimaca. A sada pogledajte koliko su različiti pogledi naših četveronožnih prijatelja na odanost i ljubav možete vidjeti na narednim ilustracijama.

Kad spavaš, kako te budi pas, a kako mačka

pas maca

Šta mislite, ko je izbirljiviji u hrani?

hrana

Kad je u pitanju odanost i ljubav, više je pokazuju psi, dok mačke ponekad djeluju “sebično”

ljubimci

Kada dođeš s posla/fakulteta, kako te dočeka pas, a kako mačka:

ljubimci pas macka

Ko više voli kupanje? Poznato je da mace nisu neki ljubitelji vode 

kupanje pas maca

Oba ljubimca vole maženje, samo svaki na svoj način

mazenje ljubimci