Igranje igrica služi kao meditacija

Ne mora vas više izjedati grižnja savjest ukoliko provodite sate pred računarom ili uz PlayStation igrajući igrice. Sada je zvanično: Vi meditirate!


Bez obzira na to što nikada niste imali vremena posvetiti se istinskoj meditaciji ili pohađati yoga časove, to što ste pronalazili vrijeme da živite neko vrijeme u virtualnom svijetu i igrate omiljene igrice razvilo je u vašem mozgu isti efekt opuštanja.

Advertisements

Video igre su već vrlo rasprostranjen vid zabave, ali i unosan biznis.

Prema Entertainment Retailers Association (ERA), britanskoj udruzi, industrija igara u Velikoj Britaniji bila je vrijednija od muzičke i filmske industrije zajedno, u 2019. godini. Sve veći broj djece i mladih odlučuje svoje slobodno vrijeme provoditi igrajući igrice, a one postaju viralne preko noći, te je njihovo širenje olakšano reklamiranjem na društvenim mrežama.

Advertisements

Iako postoje mnoge tvrdnje da video igre uzrokuju određena agresivna ponašanja kod djece, stručnjaci tvrde suprotno – da video igre potiču razvoj mozga, maštovitost, ali i logičko razmišljanje kod djece, te doprinose njihovoj socijalizaciji ako se radi o multiplayer igrama. Naravno roditelji bi trebali pratiti sadržaj kom pristupaju njihova djeca.

Video igre mogu poslužiti kao sredstva za oslobađanje od stresa kom smo svi svakodnevno izloženi i koji može ostaviti dugotrajne posljedice na naš mozak. Na ovaj način, radeći ono u čemu uživamo, igrajući video igre, budimo dopamin – hormon sreće u našem mozgu, te iz sebe izbacujemo negativna posljedice koje su na nas ostavila svakodnevna događanja. Sve ovo dovodi do zaključka da video igre velikom broju gejmera služe kao ispušni ventil od svakodnevnog stresnog života, te donose isti učinak kao i 15 minuta meditiranja.

Stručnjaci tvrde da je posebice u ovo vrijeme izolacije preporučljivo naći neku vrstu zabave, ali i odmora za vaš mozak čemu mogu upravo poslužiti video igre zato što za mozak stvaraju prividan osjećaj okoline i svijeta kakav je bio prije pandemije i socijalne izolacije.

Stoga udobno se zavalite u svoje naslonjače, joystick u ruke i meditirajte.