Idealne za studentske potrebe: Biljke koje vam prirodno poboljšavaju pamćenje

Ako vam se čini da vaš mozak jednostavno sporije funkcioniše, te osjećate kako ponekad zaboravljate stvari, možda biste u ishranu trebali uključiti ljekovito bilje.

 Idealne za studentske potrebe: Biljke koje vam prirodno poboljšavaju pamćenje

Mnogi ljudi vjeruju da je gubitak pamćenja neizbježna komponenta starenja, međutim, ovo nužno ne mora biti istina. Bilo da je riječ o periodičnom gubitku pamćenja ili gubitku naše kratkotrajne memorije, trebali biste znati da postoje faktori koji utječu na to što sve više mladih ljudi doživljava epizode gubitka pamćenja, piše body.ba.

Neki od tih uzroka su zloupotreba alkohola i lijekova, nedostatak kvalitetnog sna, tjeskoba, depresija, lijekovi na recept, moždani udar, loša ishrana ili ozljede glave.

Ljekovito bilje vam može pomoći da smanjite razinu stresa i da funkcionišete u najboljem redu, a u nastavku pogledajte najbolje biljke za to.

Ginseng

Ginseng je poznata ljekovita biljka koja se tradicionalno koristila za liječenje mnogih bolesti. Različite vrste ginsenga imaju različite prednosti, te američki ginseng ima umirujuće dejstvo, dok azijski pruža okrepljujući učinak. Ova biljka je korisna za poboljšanje pamćenja. To čini tako što se konzumiranjem ginsenga oslobađaju acetilholin i tako se stimuliše holinergična aktivnost u hipokampusu i korteksu – dva popularna sjedišta pamćenja u mozgu.

Ginkgo

Poznato je da ginkgo sprečava stvaranje beta amiloidnih proteina (za koje se vjeruje da uzrokuju Alzheimerovu bolest). Smatra se da je ova biljka posebno dobra u zaustavljanju opadanja kognitivnih funkcija kod starijih osoba.

U jednom istraživanju potvrđeno je da je dnevna doza od 240 mg standardiziranog ekstrakta ginkga, bila učinkovita u poboljšanju pamćenja i učenja kod pacijenata koji pate od demencije. Stoga, iako ginkgo sadrži aktivne fitohemikalije za poboljšanje pamćenja, čini se da je potrebna dugotrajna upotreba kako bi djelovao.

Gotu kola

Gotu kola je uobičajena biljka u indijskim, kineskim i afričkim tradicionalnim lijekovima. Ovaj lijek ima protuupalna, antimikrobna i diuretička svojstva. Također potiče cirkulaciju krvi, usporava znakove starenja, te poboljšava koncentraciju i raspon pozornosti.

Biljka se također koristi za uspješno liječenje neurodegenerativnih poremećaja i za poboljšanje pamćenja.

Bakopa ili Brahmi

Bakopa je biljka poznatija pod nazivom Brahmi. Učinkovitost ove biljke na kogniciju i pamćenje se dugo godina izučavala, na primjer, pokazalo se da se njegova antioksidativna zaštita širi i na hipokampus. U mozgu, bakopa ne samo da uništava reaktivne kisikove vrste, već i razgrađuje beta amiloidne proteine koji uzrokuju Alzheimerovu bolest. Često se antioksidansi djelovanja Bakope porede s onim iz vitamina E.

Iako ova biljka poboljšava kognitivne funkcije, uključujući pamćenje kod ljudi s neurodegenerativnim bolestima, nema isti učinak na normalne, zdrave osobe. Razlog je što su antioksidacijska svojstva bakope korisna samo tamo gdje je gubitak pamćenja uzrokovan oštećenjem živaca i moždanih stanica.

Ashwagandha ili indijski ginseng

Ekstrakt korijena ove biljke pokazuje mogućeg kandidata za liječenje Alzheimerove bolesti. Ovo je jedna od najmoćnijih biljaka za ozdravljenje, a u tradicionalnoj medicini se propisuje ljudima za jačanje imunološkog sistema. Poznato je i da može poboljšati raspoloženje i ublažiti depresiju, te je ovaj učinak na raspoloženje posljedica sposobnosti biljke da poveća razinu dopamina i serotonina u mozgu.

Biljka cvrtočina (Huperzia serrata)

Poznata i pod nazivima vučja noga, zmijina mahovina i brojna druga imena, ova biljka je izrazito korisna za poboljšanje pamćenja. Glavno ljekovito svojstvo u ovoj biljci je Huperzin A, koji povećava kolinergičku aktivnost – koja je potrebna za poboljšanje pamćenja. Uzrok Alzheimerove bolesti je upravo smanjen nivo acetilkolina kod pacijenata, stoga je korištenje 200 mikrograma ove biljke odlično za povećanje nivoa svijesti i prevenciju ove teške bolesti.

Ružmarin

Ružmarin se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje gubitka kose, bolova u mišićima i zglobovima, kao i za jačanje pamćenja. Istraživanje iz 2003. godine, objavljeno u Internacional Journal of Neuroscience, zaključilo je da ružmarin može poboljšati opći kvalitet i sekundarne faktore pamćenja.

Zeleni čaj

Polifenolni ekstrakt zelenog čaja moćan je inhibitor acetilkolinesteraze. Acetilkolinesteraza je enzim odgovoran za razgradnju neurotransmitera. Treba naglasiti i to da su za stabilizaciju i funkcionisanje pamćenja potrebni ovi enzimi.