IBU: Regionalni stručni seminar i Konferencija o diplomatiji BiH u toku rata

Internacionalni Burč Univerzitet organizuje dva veoma značajna obrazovna skupa koji će se održati u kampusu univerziteta (Francuske revolucije bb, Ilidža) u četvrtak 23. januara, 2014. godine sa početkom u 09:30 i 10:00 sati.


burch univerzitet sarajevo

Internacionalni Burč Univerzitet organizuje dva veoma značajna obrazovna skupa koji će se održati u kampusu univerziteta (Francuske revolucije bb, Ilidža) u četvrtak 23. januara, 2014. godine sa početkom u 09:30 i 10:00 sati.

Drugi regionalni stručni seminar za profesore engleskog jezika počinje u 09:30 u A bloku, a organizuje ga Internacionalni Burč univerzitet u saradnji sa Ambasadom SAD-a, British Council-om, te Prosvjetno-pedagoškim zavodima Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Na besplatnom stručnom seminaru, nakon kojeg će biti dodijeljeni certifikati, učestvuje oko 200 profesora engleskog jezika iz osnovnih i srednjih škola u Sarajevu, Zeničko-dobojskom kantonu i Tuzli. Stručni predavači su profesori sa Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Zvonimir Radeljković, prof.dr. Snežana Bilbija, profesorica sa Univerziteta u Zagrebu i bivša ministrica obrazovanja republike Hrvatske, prof.dr. Milena Žic Fuchs, te Alma Pirić iz Ambasade SAD-a i doc.dr. Azamat Akbarov sa Burč univerziteta.

Na programu će također učestvovati predstavnici organizatora, direktorice Prosvjetno-pedagoških zavoda, Sarajevo gđa. Dina Borovina i Kanton Zenica-Doboj gđa. Munevera Selmanović, direktorica Britanskog savjeta Larisa Halilović i predstavnik Ambasade SAD Eric Catalfamo.

Stručna konferencija u B bloku

Također, sutra sa početkom u 10:00 sati u B bloku održava se i konferencija “Uspostavljanje, razvoj i funkcionisanje BiH diplomatije u toku rata i uloga ministra dr. Irfana Ljubijankića” koju zajednički organizuju Pravni fakulteti u Bihaću, Tuzli, Mostaru i Zenici, te Centar za društvena istraživanja Internacionalnog Burč univerziteta.

Cilj organizacije jeste diskutovati o rađanju BiH diplomatije u najtežim ratnim uslovima, što je svojevrstan fenomen i tema do sada neznatno istražena. U tom svjetlu biće osvijetljen i lik i djelo dr. Irfana Ljubijankića kao jednog od glavnih protagonista u procesu kreiranja i uspjeha diplomatije.

Uvodničari su stučnjaci i akademici doc.dr. Sabit Subašić, prof.dr. Hasan Muratović, prof.dr. Nevzet Veladžić, prof.dr. Izudin Hasanović, prof.dr. Enes Hašić, doc.dr. Maja Čolaković, mr.sci. Esad Oruč, prof.dr. Nevad Kahteran, doc.dr. Ešref Kenan Rašidagić, mr.sci. Hamza Karčić.

Najavljeno je učešće i dr. Selme Cikotića, Osmana Topčagića, Nusreta Čančara, Hajudina Somuna, Fuada Džidića, dr. Ejupa Ganića, dr. Kasima Trnke, Stjepana Kljujića i Senada Šepića, a prigodnim govorom na skupu će se obratiti i gđa Minka Ljubijankić, supruga preminulog diplomate, saopšteno je iz Internacionalnog Burč Univerziteta.

(STUDOMAT.ba)