IBU: Centar za društvena istraživanja novi član Evropskog instituta za pravo

Druga ustanova iz Bosne i Hercegovine prihvaćena u članstvo organizacije elitnih pravnih institucija u Evropi.


SSRC ibu social science research center

Druga ustanova iz Bosne i Hercegovine prihvaćena u članstvo organizacije elitnih pravnih institucija u Evropi.

Advertisements

Evropski institut za pravo (European Law Institute – ELI) sa sjedištem u Beču prihvatio je za novog član Centar za društvena istraživanja Internacionalnog Burč univerziteta u Sarajevu. Nakon Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Centar je druga institucija iz naše zemlje koja je prihvaćena za člana ove prestižne institucije.

Predsjednik Instututa Diana Wallis je izrazila veliko zadovoljstvo priključivanjem Centra za društvena istraživanja, koji će doprinijeti radu instituta, ne samo učešćem na novim projektima, nego i rezultirati razvojem pravnih nauka u Bosni i Hercegovini, te kroz zajedničku organizaciju konferencija, seminara i drugih skupova uticati na približavanje ove zemlje Evropskoj uniji.

Inače, bez obzira na svoje kratko postojanje Centar za društvena istraživanja je organizovao 9 konferencija, 5 seminara i stručnih okupljanja u saradnji sa pravnim fakultetima državnih univerziteta iz cijele Bosne i Hercegovine. Njihov rad također su podržali Federalno ministarstvo obrazovanja, Max Planck Institut iz Njemačke, Advokatska komora FBiH, kao i druge domaće i strane institucije. Izdali su i 2 broja časopisa Društveni ogledi, a treće izdanje je u pripremi.

Advertisements

Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli je na nedavno održanoj svečanoj akademiji povodom desetogodišnjice svog postojanja uručio zahvalnicu ovom Centru za saradnju i doprinos u radu, što govori o ozbiljnosti rada u ovome centru.

Europski institut za pravo je samostalna neprofitna organizacija osnovana s ciljem pokretanja, vođenja i olakšavanja istraživanja, davanja preporuka i pružanja praktičnih smjernica u području evropskog pravnog razvoja. Nadovezujući se na bogatstvo različitih pravnih tradicija, njegova misija je potraga za boljim zakonima u Evropi i jačanje evropske pravnih integracija. ELI nastoji doprinijeti oblikovanju snažne europske pravne zajednice, integrirajući postignuća različitih pravnih kultura, potvrđujući vrijednost komparativnog znanja i ostvarenjem pan-evropske perspektive.

Stoga, rad instituta i obuhvata sve grane prava: materijalno i proceduralno, privatno i javno.

(STUDOMAT.ba)